h i r d e t é s

EMMI: hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

EMMI: hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna

2021. április 19. - 16:40

 

Súlyos kockázatokkal jár az onkológiai szűrővizsgálatok leállítása - állítják rákellenes civilszervezetek. A szűrővizsgálatok felfüggesztését egy hete jelentette be Kásler Miklós. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseiről tartott online sajtótájékoztatójára érkezik az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 18-án. - Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

A miniszter akkor arra hivatkozott, hogy egyre nő a koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma. A tiltakozó rákellenes szervezetek hangsúlyozzák: ismerik a járvány okozta egészségügyi nehézségeket, de Magyarország a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában, emiatt a korai felismerés és terápia is nagyon fontos. Az EMMI szerint hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna, sőt ezek kötelezően elvégzendőek továbbra is.

A múlt hét végén miniszteri utasítással függesztette fel a népegészségügyi célú, célzott onkológiai szűrővizsgálatokat Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere a kórházi adatokra hivatkozott, miszerint egyre nő azoknak a koronavírusos betegeknek a száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

Több rákellenes civil szervezet aggódik a szűrések ideiglenes leállítása miatt.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke hangsúlyozta: látják az egészségügyi rendszer és a dolgozók terheltségét, ugyanakkor a korai felismerés és terápia nagyon fontos. A Mellrákinfó Egyesület alapítója is megérti a döntést, de szerinte ennek hosszabb távon lehetnek következményei.

A Mályvavirág Alapítvány elnöke úgy látja, a daganatos betegek félnek a vírustól, de közben kezelésüket is fontosnak tartják.

Az NNK közleményben hangsúlyozta: a szűrővizsgálatok átmenetileg halasztódtak, de nem maradnak el. Mint írják, a népegészségügyi szűrések nem keverendők össze a tünetekkel, panaszokkal rendelkezők diagnosztikájával, minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül.

A híradónknak nyilatkozó szakértő ugyanakkor bízik abban, hogy Kásler Miklós hamar meggondolja a döntést. Rékassy Balázs szerint ugyanis Magyarország világelső a daganatok miatti halálozásban.

Arra a kérdésre, hogy a betegellátás mennyire sínylette meg a járványt, Rékassy Balázs azt mondta: arra lehet számítani, hogy feltorlódik a betegforgalom, ami majd 2-3 hónapig érezhető lesz, ha a helyzet normalizálódik.

Az EMMI az ATV Híradó kérdésére azt írta: „Hazudik, aki azt állítja, hogy akár egy rákos vagy arra gyanús beteg vizsgálata is elmaradna, sőt ezek kötelezően elvégzendőek továbbra is. Csak az egészségesnek vélt emberek körében végzett, megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokat függesztették fel átmenetileg, ami nem veszélyezteti az emberek életét, egészségét.”

Az intézkedés nem érinti a sürgősségi ellátást igénylő eseteket! Sőt! Bármilyen szokatlan panasz, tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és minden ilyen esetekben a szűrés továbbra is biztosított. Az onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül!” – tette hozzá az EMMI.

Járványügyi szempontból indokolt, hogy az egészséges emberek most ne menjenek olyan közegbe, ahol megfertőződhetnek. A koronavírus járvány korábbi szakaszában (2020. március 15 - május 31. között) is megtörtént a népegészségügyi célú szervezett szűrővizsgálatok átmeneti felfüggesztése. Vizsgáltuk ennek az átmeneti leállásnak a hatásmechanizmusát, amiből megállapítható, hogy a 2020. évi átszűrtségi/átvizsgáltsági adatok nem csökkentek érdemben a 2019. évi adatokhoz viszonyítva, sőt az újraindítást követő hónapok adatai meghaladják azt” – zárul az EMMI közleménye. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s