fbpx Emmi: megkezdte működését a Gulág- és Gupvikutató Intézet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Emmi: megkezdte működését a Gulág- és Gupvikutató Intézet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Emmi: megkezdte működését a Gulág- és Gupvikutató Intézet

2021. november 24. - 14:44

 

 Megkezdte működését a Gulág- és Gupvikutató Intézet a Magyar Nemzeti Levéltárban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Forrás: Szabadsag.ro

A közlemény szerint a levéltár mintegy 700 ezer, többnyire a szovjet lágerekben regisztrált magyar fogoly kartonját dolgozza fel.

A közleményben idézték Latorcai Csabát, az Emmi közigazgatási államtitkárát, aki őszinte örömét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban szerdától "ennek a sötét és minden szempontból emberellenes korszaknak, mint amilyen a bolsevik diktatúra volt, a kutatása és feldolgozása ilyen szintre emelkedett, hogy egy külön kutató intézet kezdi meg működését". Az államtitkár megemlékezett a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról, akik emléknapja az Országgyűlés 2012-ben hozott határozata alapján minden esztendő november 25-e.

 "Meggyőződésünk, hogy csak ez az emlékezetpolitika járul hozzá a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez is. Ezért is kiemelkedően fontos az, hogy a Gulág téma a 2020-ban megújított Nemzeti Alaptantervben, a középiskolai történelemoktatásban is hangsúlyosan jelen van" - idézték a közleményben Latorcai Csabát. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s