h i r d e t é s

Enyhén gomolyfelhős időre számíthatunk, tovább hasít a nyári hőség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Enyhén gomolyfelhős időre számíthatunk, tovább hasít a nyári hőség

2019. július 23. - 06:12

 

A következő napokban északkeleten ugyan eleinte még kissé hűvösebb lesz, máshol azonban zajlik a melegedés. A hétvégére újabb hőhullámra van kilátás! - írja az Időjárás.hu.

Vadkacsák a Balatonban napfelkeltekor Balatonmáriafürdőnél 2019. július 21-én. Forrás: MTI/Varga György

Kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek. Ott gyenge eső nem kizárt, máshol csapadékra nem kell készülni.  Délután tovább csökken a felhőzet, többórás napsütésre van kilátás. Csapadék nem valószínű. Többször megélénkül az északias szél, a legmagasabb hőmérséklet északkeleten 23, 25, máshol 26, 31 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik légköri front, azonban melegfronti tünetek és vérnyomáspanaszok is jelentkezhetnek. A nagy napi hőingás szintén megterhelő lehet! - írja a meteoklinika.hu

Kedden nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, ha azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár kisebb migrént, fejfájást is tapasztalhat. Most a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élénkítésre, azonban kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a fizikai és a szellemi munkavégző-képeségét is, délután azonban a napsütés már sok esetben ellensúlyozhatja a panaszokat.

Helyenként kifejezetten hűvös lesz a hajnal, ezeken a területeken pedig a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknek felerősödhetnek a tüneteik. Reggel érdemes könnyedén, tehermentesen átmozgatni a sajgó testrészeket. Napközben aztán gyorsan szűnnek a panaszok, gyors melegedés várható. Ezzel együtt viszont a vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor ebben az időszakban lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet.

Az allergiahelyzet tovább romlik, és ismét egyre többfelé akár intenzívebb tüneteket okozó mennyiségben lesz jelen a sokaknak problémát okozó pázsitfűfélék virágpora is. Ezen kívül továbbra is a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt, ezért amennyiben ezekre allergiás, akkor orrfolyást, tüsszögést tapasztalhat, illetve a szeme is viszkethet, könnyezhet. Az említett növényekre allergiásoknak javasolt kerülni a gazos, elhanyagolt területeket, illetve a mezőket, réteket is.

Az idő kedvező a nyaralók számára, a körülmények kedveznek a szabadtéri programoknak, városi sétáknak, aktív pihenésnek. Az UV-sugárzás azonban a tiszta időben általában erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség általában nem várható, azonban a napsütés időnként zavaró lehet, ezért célszerű egy napszemüveget bekészíteni a vezetéshez. A jó időt sok biciklis használja ki, számítani lehet arra, hogy megnövekszik a számuk az utakon, fokozott körültekintés javasolt! A nap első felében északon vizes, nedves útszakaszok is előfordulhatnak.

Vezető tünet a mai napon: alvászavarok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s