h i r d e t é s

Erőset kért Varga Judit igazságügyi miniszter

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erőset kért Varga Judit igazságügyi miniszter

2020. szeptember 29. - 06:32

 

Szerinte az EB alelnökének azonnal le kell mondania. Varga Judit foggal-körömmel védi azt az Orbán-rendszert, amely az EB alelnöke szerint beteg.

Varga Judit, igazságügyi miniszter - Forrás: Varga Judit Facebook oldala

"Jourová alelnök asszonynak azonnali hatállyal le kell mondania. Az Európai Bizottság a szerződések őre, Jourová kijelentései nem egyeztethetők össze alelnöki pozíciójával. Ezért mennie kell. Ezt ma elmondtam a Salzburgi Európa Fórumon is, amelyet az ORF élőben közvetített"  - erről ír Varga Judit Facebook oldalán.

Az igazságügyi miniszter hétfőn részt vett egy salzburgi konferencián, ahol reagált a magyar kormányt érintő vádakra. Ezek közül kiemelt, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Der Spiegel című német magazinnak adott interjújában nemrég kijelentette: a magyar demokrácia beteg. Varga Judit elmondta, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja ezt a kijelentést, főleg a bizottság alelnökétől, aki egyebek között az EU-n belüli párbeszédért felel, mert Budapest szerint éppen ő az, aki egy ilyen kijelentéssel bizalmatlanságot kelt a tagországok között.

"Emiatt a miniszterelnökkel hétfőn reggel megtartott megbeszélés után azt javasoltuk, hogy Jourová mondjon le tisztségéről" – tette hozzá.

Magyarország maximálisan támogatja és maga valóra is váltja az európai szolidaritást – erről is beszélt Varga Judit a salzburgi konferencián, annak Európa, koronavírus, és demokrácia: veszélyek és lehetőségek című panelbeszélgetésén, amelyen az egyik kérdés az volt, hogy van-e elég szolidaritás az uniós tagországok között.

Azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi korlátozások miatt óhatatlanul korlátozni kell az emberek szabadságát, a moderátor, Christoph Takacs, az osztrák közszolgálati média, az ORF salzburgi tartományi igazgatója megjegyezte, hogy ebben Európa figyelmét mindig Magyarország kelti fel, és sokan úgy gondolják, hogy a magyar kormány a járványügyi korlátozásokat is a demokrácia csorbítására használta fel. Megkérdezte Varga Judit magyar igazságügyi minisztert, – aki nem személyesen, hanem videokapcsolaton keresztül vett részt a konferencián – hogy szerinte mi az oka ennek a benyomásnak,van-e egyáltalán oka, vagy csak az, hogy valamiért haragszanak Magyarországra.

Varga Judit azt állította, hogy a fősodorbeli médiában Magyarországról megjelenő állítások nem feltétlenül igazak. Idézte azokat a vádakat, amelyek Budapestet érték az elmúlt hónapokban, köztük azokat, amelyek szerint a kormány a járványügyi vészhelyzetet a demokrácia további csorbítására használta föl. Szerinte ennek ellenkezőjéről az tud igazán meggyőződni, aki legalább egy darabig Magyarországon él, és megtapasztalja a valódi helyzetet, például azt, hogy minden demokratikus intézmény végig folyamatosan működött, és maga elolvassa a törvényeket, rendeleteket, amelyeket a parlament alkot, illetve a kormány hoz.

A járvány elleni európai védekezéssel kapcsolatban Varga Judit azt mondta: az uniós intézmények későn kezdtek el intézkedni, a tagországok hamarabb, aztán az európai intézmények a tagállami lépések összehangolásában találták meg feladatukat. Magyarország úgy vett részt az európai szolidaritásban, hogy együttműködést alakított ki a szomszédos országokkal, főleg az egészségügyi felszerelésekkel való ellátás területén, de így tett a legtöbb többi tagország is – mondta.

Az unión belüli szolidaritással kapcsolatban azt mondta: Magyarország teljesen egyetért azzal, hogy az európai országoknak szolidárisaknak kell lenniük egymással, szerinte az ország ezt bizonyította is több területen, sőt, Budapest szerint a szolidaritás a legfontosabb elem az EU előtt álló problémák megoldásában. Igaz ez más területekre is, például Budapest szeretné, ha az EU-nak lenne közös védelmi politikája – jegyezte meg. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s