h i r d e t é s

Erre elég a magyarok átlagkeresete a budapesti lakáspiacon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erre elég a magyarok átlagkeresete a budapesti lakáspiacon

2019. április 15. - 13:25

 

Magyarországon mind a lakáspiaci, mind a munkaerőpiaci árak nőttek. Egyes esetekben, például a fővárosban, az ingatlanok átlagos négyzetméter árai nagyobb ütemben emelkedtek, mint az átlagos havi fizetések. Nézzük, mire volt elég az ingatlanpiacon a KSH által közzétett elemzés szerinti 2019 januárjában mutatkozó 343.500 forintos bruttó magyar átlagkereset.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Hány évig kell dolgozni egy saját lakásért Budapesten?

Budapesten belül a havi bruttó átlagkereset megspórolásával a XVIII., XXI. és XXII. kerületben lehetett - a 2019. januári átlagos négyzetméter árak alapján - a legrövidebb idő alatt lakáshoz jutni. A főváros ezen részein egy 50 m²-es lakás idén januárban átlagosan 22,5 millió forintba került, amiért a teljes bruttó átlagkeresetet félretéve több, mint 5 évig kellene dolgozni.

A főváros olcsóbb részei közé sorolható még a XVII., X., XX., XVI., XIX. és XV. kerület is. Itt idén januárban az átlagos négyzetméter árak 500-600 ezer Ft/m² körül alakultak, mely alapján egy 50 m²-es lakáshoz 6-7 évig kellene dolgoznia egy átlagos magyar embernek.

A középmezőnyben a főváros III., IX., VII. és XIII. kerülete került a januári átlagos négyzetméter árak alapján. Ezeken a részeken 9 évnyi havi magyar átlagfizetésből lenne megvásárolható egy 38-39 millió forint értékű 50 m²-es lakás.

A 2019. januári adatok alapján a legdrágább az V. kerület volt. Itt átlagosan 50 millió forintért lehetett egy 50 m²-es ingatlant megvásárolni, amihez 12 évnyi havi bruttó átlagkereset szükségeltetik. Ezen kívül a XI., XII., II., IV., VI. és az I. kerületben is átlagosan 10-11 évig kellene dolgozni egy 50 m² alapterületű lakás megvásárlásáért hazánkban.

Kifutja a havi átlagkereset a havi lakbért fővárosunkban?

Az eladó lakásokhoz hasonlóan, a kiadó budapesti lakások sem kímélik a pénztárcánkat. A legolcsóbb XXII. kerületben is átlagosan havi 95 ezer forintba kerül egy 50 m² alapterületű lakás bérlése idén januárban, mely körülbelül a negyede az átlagkeresetnek.

Kedvezőbbnek számít még a főváros XXI., XVI., XVIII., X., XX., XIV. és III. kerülete is. Ezeken a részeken 2019 januárjában egy 50 m²-es lakást átlagosan havi 120-150 ezer forintért lehetett bérleni, mely a magyar átlagkereset több mint harmadát teszi ki.

A középmezőnyben idén januárban átlagosan havi 160-180 ezer forintba került egy 50 m²-es budapesti lakás bérlése, mely ebben az időben a magyar átlagkereset felét jelentette. A középmezőnybe tartozik például a főváros XI., VII., XIII., és IX. kerülete is.

Az albérletek szempontjából az V. és IV. kerület volt a legdrágább az idei év januári hónapjában. Egy 50 m²-es lakást átlagosan havi 230 ezer forintért lehetett bérelni, melynek kifizetése után az átlagkeresetből 110 ezer forint marad egy átlagos magyar számláján.

Ezen kívül pedig egy ugyanekkora alapterületű lakás a VI. és I. kerületben szintén havi átlagos 200 ezer forinton felüli bérleti díjjal rendelkezett idén januárban, mely a kétharmadát vette el a hazai átlagkeresetnek.

Budapest az európai lakáspiacon

Az első lakásuk megvásárlása előtt állóaknak nem könnyű a helyzete, főleg Budapesten. A fővárosunkban ugyanis szinte lehetetlen magyar fizetésből új lakásra gyűjtögetni. Elemzések szerint Európában nem sok olyan másik város van, ahol olyan reménytelen lenne az első lakás megvásárlása, mint hazánkban. Magyarországnál, már csak Kijevben és Moszkvában rosszabbak a kilátások. Azonban van ahol, igen kedvező a helyzet. A lista elején végzett 3 dobogós nagyváros Brüsszel, Bern és Koppenhága lett.


 

h i r d e t é s