h i r d e t é s

Európai vezetők reagáltak a bécsi terrortámadást követően

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Európai vezetők reagáltak a bécsi terrortámadást követően

2020. november 03. - 06:54

"Az ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk"

Forrás: Daily Mail

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren megosztott üzenetében elmondta, a rendőrség határozottan közbe fog lépni a „förtelmes” terrortámadások ellen, míg Macron azt mondta, az ellenségeknek tudniuk kell, hogy „ez a mi Európánk”. Így reagált Európa, Szijjártó Péter is megszólalt.

Súlyos terrortámadás történt Ausztria fővárosában, Bécsben, ahol legkevesebb heten meghaltak, 15 embert szállítottak kórházba, és az egyik támadót is már megölték.

A hajtóvadászat továbbra is zajlik, ugyanis még több fegyveres menekülésben van, ezt erősítette meg Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is. Ameddig nem fognak el minden támadót, addig tudósítani fogunk az eseményekről.

Mindeközben több európai vezető is reagáltak a brutális támadásokra, köztük Sebastian Kurz oszták kancellár, és Emmanuel Macron francia elnök is. Kurz a Twitteren reagálva nem fogta vissza magát, és határozott fellépést ígért.

"Nagyon nehéz időket él meg a köztársaságunk. Szeretném megköszönni az összes sürgősségi szolgálatnak, akik a saját életüket kockáztatják a mi biztonságunkért, különösen a mai napon. A rendőreink határozottan fognak fellépni a förtelmes terrortámadás elkövetői ellen".

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy a rendőreinknek sikerült leszámolnia az egyik elkövetővel. Sosem fogjuk megengedni magunkat, hogy a terrorizmus sarokba szorítson minket, minden erőnkkel ezek ellen a támadások ellen fogunk harcolni, egészen a végsőkig".

"A rendőrség teljes erejét a terrorizmus elleni harcra fogja fókuszálni, és a szövetségi kormány úgy döntött, hogy a tulajdonaink védelmét ideiglenesen átveszik a fegyveres erők, amire eddig a bécsi rendőrség ügyelt. Az egész ország a részvétét kívánja az áldozatoknak, és imádkozunk a sérültekért és azok családjáért".

"Szeretnénk megköszönni az Európai Uniós országok vezetőinek és a nemzetközi partnereinknek a szimpátiájukért és a szolidaritásukért" – zárta Kurz. Emmanuel Macron francia elnök, akinek országában nemrég szintén súlyos terrortámadás történt a következőket mondta:

"Mi, franciák osztozunk ausztriai barátaink sokkjában és szomorúságában a bécsi terrortámadást követően, mivel Franciaország is támadás alatt áll. Szeretném emlékeztetni az ellenségeinket, hogy ez a mi Európánk, csakhogy tudják, kikkel van dolgunk. Nem fogunk behódolni senkinek" – írta szintén a Twitteren.

Boris Johnson brit miniszterelnök is reagált – szúrta ki a Sky News. A miniszterelnök úgy fogalmaz, hogy mélyen lesokkolták a támadások, és az egész Egyesült Királyság Ausztria mellett áll, és kiállnak a terror ellen.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is reagált, akit szintén jelentősen sokkoltak az események:

"Lesokkolt és elszomorított az a brutális támadás, ami Bécsben történt. Őszinte részvétemet kívánom a támadások áldozatainak családjának, és az osztrák embereknek. Európa teljes mértékben szolidaritást nyilvánít Ausztria ellen. Együtt erősebbek vagyunk a gyűlöletnél és a terrornál."

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy Európa egységben kiáll a „gyáva” támadás ellen:

"Európa mélységesen elítéli ezt az emberi élet és emberi értékek ellen intézett gyáva támadást. Őszinte részvétemet kívánom az áldozatoknak, és a bécsieknek a szörnyű támadást követően. Kiállunk Ausztria mellett".

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szintén elítélte a támadásokat, elmondása szerinte „semmi helye a gyűlöletnek és az erőszaknak a közös európai házunkban”, valamint szintén szolidaritásáról biztosította Ausztriát és az áldozatok családjait. Luigi De Maio olasz külügyminiszter pedig aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy Ausztria rendkívül közel van Olaszországhoz, Európának pedig tennie kell valamit, hogy az ilyen "ellenséges" támadásokat elkerülje a továbbiakban.

Megszólalt a német külügyminisztérium is, ahonnan úgy fogalmaztak, hogy még jelenleg fel sem lehet mérni, mekkora kárt okozott a jelenlegi támadás, de nem fogunk ellenállni, és nem fogjuk hagyni, hogy a terror megossza a társadalmat. Osztotta ezt a véleményt a belga külügyminisztérium is, akik megerősítették, még most mindenki az "osztrák barátainkkal" van együtt.

"Folyamatosan figyelem az információkat, amik a fájdalmas bécsi estéről érkeznek egy olyan támadásról, aminek tényleg semmi értelme nem volt. Nem fogja a gyűlölet legyőzni a társadalmainkat, Európa együtt kiáll a terrorizmus ellen." – ezt írta Pedro Sánchez, spanyol miniszterelnök.

Reagált a bécsi támadásokra a török külügyminisztérium is, ami azért érdekes, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök gyakran kritizálta az elmúlt időkben Emmanuel Macron francia elnököt, amiért kiállt a szólásszabadság mellett az iszlám szélsőségesek által elkövetetett támadásokat követően.

"Nagyon szomorúan fogadjuk a hírt, hogy halálos áldozata és sebesültjei is vannak a Bécsben történt terrortámadásoknak. Mélységesen elítéljük a támadást, és őszinte részvétünket kívánjuk a családoknak, valamint gyors gyógyulást a sebesülteknek. Egy olyan országként, amely éveken át harcolt mindenféle terrorizmus ellen, Törökország szolidaritással fordul Ausztria felé".

Éjjel 1:19 perckor Szijjártó Péter, Magyarország külügyminiszter is megszólalt a terrortámadások kapcsán a saját Facebook-oldalán, akinek állítása szerint nemrég landolt Kambodzsában a gépük, és most értesült a támadásról: "Elképesztő terrorhullám tört a kontinensre, itt lenne az ideje ébresztőt fújni és itt lenne az ideje, hogy Európa összefogjon a terrorral és a terroristákkal szemben. Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt".
"Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz".

liner.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s