h i r d e t é s

Ezek az új szabályok az EU-ban élő magyarokra is vonatkoznak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezek az új szabályok az EU-ban élő magyarokra is vonatkoznak

2019. február 17. - 08:45

 

Adminisztratív költségeket csökkentő új szabályok lépnek hatályba szombaton az EU-ban.

A kép illusztráció! - Forrás: Profession

Új európai uniós szabályok lépnek hatályba szombaton, amelyek csökkentik a hazájukon kívül élő uniós állampolgárok adminisztratív terheit és költségeit - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Mint közölték, jelenleg a más uniós tagállamba költöző, illetve ott élő uniós állampolgároknak pecsétet kell szerezniük közokirataikra - például a születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatra, vagy a büntetlen előéletet igazoló okiratra -, hogy igazolják azok hitelességét.

Az új rendeletnek köszönhetően a továbbiakban már nem lesz szükség erre a pecsétre és a kapcsolódó bürokratikus eljárásra, amikor valaki egy uniós tagállamban kiállított közokiratot másik tagállam hatóságainál kíván bemutatni. Az új szabályok értelmében számos esetben nem fogják már bekérni közokiratok hiteles vagy hivatalos fordítását, hanem ezentúl az összes uniós nyelven rendelkezésre álló, többnyelvű formanyomtatványt lehet igényelni, amelyet a közokirat benyújtásakor fordítási segédletként lehet mellékelni.

A rendelet biztosítékokat vezet be a visszaélések ellen is. Amennyiben a fogadó tagállam hatósága megalapozottan kétségbe vonja egy közokirat eredetiségét, a meglévő informatikai platformon - a belső piaci információs rendszeren (IMI) - keresztül ellenőrizheti azt a másik uniós ország kiállító hatóságánál.

A rendelet kizárólag a közokiratok eredetiségére terjed ki, így a tagállamok továbbra is a saját nemzeti jogszabályaikat alkalmazzák a valamely más uniós tagállam által kibocsátott közokiratok tartalmának és hatályának elismerését illetően. MTI / alon.hu


 

h i r d e t é s