h i r d e t é s

Ezt látnánk a rakétakilövéseknél, ha a rakéták átlátszóak lennének

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Ezt látnánk a rakétakilövéseknél, ha a rakéták átlátszóak lennének

2020. május 15. - 10:45

 

Bár a legtöbb sci-fiben az űrhajókat hatalmas, városméretű szerkezetekként képzelik el, a valóságban az űrhajók vagy szállítókapszulák sajnálatosan kicsik.

Forrás: Hazegrayart / Youtube

Ezeknek a kicsi, legjobb esetben is néhány tíz tonnás kapacitású szállítóeszközöknek viszont egy hatalmas hajtóműre van szükségük ahhoz, hogy legyőzzék a Föld gravitációját.                

A Hazegreyart Youtube-csatorna ezeknek a hajtóműveknek, vagyis a rakétáknak a működésébe enged közelebbi bepillantást: balról jobbra haladva láthatjuk a Saturn V holdrakétát, az űrsiklók hordozórakétáját, a SpaceX Falcon Heavyjét valamint a NASA új büszkeségét, az egyelőre még fejlesztés alatt álló SLS-t.

A piros szín az RP-1-es rakéta-üzemanyagot szimbolizálja, ami egy petróleumból készített, finomított kerozin. Narancs szín jelöli a folyékony hidrogént, kék pedig a folyékony oxigént, amelyek a környezetre jóval kevésbé károsak, így jó hír, hogy nem csak az SLS, de a videón nem szereplő Csillaghajó is részben az utóbbit fogja használni (részben pedig a környezetre a kerozinnál szintén kevésbé káros folyékony metánt). (raketa.hu)


 

h i r d e t é s