fbpx Facebook-élőzött a kilenchalálos ceglédberceli baleset közben a sofőr – videó | CIVILHETES

h i r d e t é s

Facebook-élőzött a kilenchalálos ceglédberceli baleset közben a sofőr – videó

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Facebook-élőzött a kilenchalálos ceglédberceli baleset közben a sofőr – videó

2018. május 23. - 12:45

 

Éjfél után fejeződött be a helyszíni szemle és a műszaki mentés a 4-es főúton Ceglédbercelnél, ahol korábban kilenc halálos áldozatot követelő baleset történt. - írja a zoom.hu.

Ütközésben összetört kisbusz (j) Ceglédbercel közelében, a 4-es főút 59-es kilométerénél 2018. május 22-én. A román rendszámú kisbusz egy homokot szállító teherautóval (b) ütközött össze, a benne ülő kilenc ember, hét férfi és két nő meghalt a balesetben. A teherautó sofőrje megsérült. Forrás: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az út csak szerdára virradóra lett ismét teljes szélességében járható a rendőrség közlése szerint.

A romániai sajtóban megjelentek szerint a baleset oka az is lehetett, hogy a sofőr élőben közvetítette az utat a Facebookon, amikor frontálisan összeütköztek a teherautóval.

A kedden délután történt közúti balesetben egy román rendszámú kisbusz egy homokszállító teherautóval ütközött a 4-es főút 58. kilométerénél. A mentés és a helyszínelés teljes útlezárás mellett folyt.

A balesetben hét férfi és két nő vesztette életét, valamennyien a kisbuszban utaztak. A teherautó vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

Forrás MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A kisbusz Erdélybe, Maros megyébe tartott, az utasok Szlovéniából utaztak hazafelé.

A román külügyminisztérium honlapján közleményben tájékoztatott arról, hogy a budapesti nagykövetség konzuli egysége a helyszínre utazott, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak. A külügyminisztérium a román konzulok magyar rendőrségtől szerzett információira hivatkozva azt közölte, hogy a balesetet a kisbusz sofőrje okozta, ami túl nagy sebességgel akart előzni, így ütközött frontálisan a teherautóval.

A romániai sajtóban késő este megjelent egy megdöbbentő felvétel is. A beszámolók szerint a kisbusz sofőrje ugyanis élőben közvetítette a Facebookon az utat, éppen akkor, amikor a frontális ütközés megtörtént. A felvételt az Adevarul közölte elsőként.

A román sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a minden bizonnyal sokadjára lejátszott közvetítést nézi és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert az előzés közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt.

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek az áldozatok 

Többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők a kedden délután történt ceglédberceli közúti baleset halálos áldozatai

- értesült az MTI. 

Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár (Balauseri) polgármestere az MTI-nek elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő (Agristeu) lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Sagyebo István azt mondta, hogy szerdán a községháza hivatalnoka meglátogatta a családokat, és megvizsgálta szociális helyzetüket. Az elmúlt időszakban az elhunytak egyike kapott szociális segélyt a hivataltól.

Egyelőre tájékozódunk, és próbáljuk rendezni az árván maradt gyermekek helyzetét

 - jelentette ki a polgármester. 

Székely László, a Maros megyei Mikefalva (Mica) polgármestere azt mondta: a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván (Deaj) élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván. Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán (Capalna de Sus) élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván. 

A polgármester elmondta, hogy valamennyien a helyi roma közösség tagjai voltak, és alkalmi külföldi mezőgazdasági munkákból tartották fenn magukat. Szlovéniai munkáról tértek haza, amikor a baleset történt.

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy befejeződött az áldozatok azonosítása. A tárca előző nap válságstábot állított fel, mely az azonosításon túl a családok értesítését, a halotti bizonyítványok kiállítását, és az áldozatok hazaszállítását szervezte meg. 

A médiában híradásai szerint a sofőr "élőben" közvetített telefonjáról az egyik közösségi portálra, amikor a baleset történt. A lapok feltételezik, hogy egy a közvetítéséhez fűzött kommentár olvasása vonta el a figyelmét a szembe jövő teherautóról. A frontális ütközésben a kisbusz valamennyi utasa, kilenc román állampolgár vesztette életét.

zoom.hu/MTI


 

h i r d e t é s

Kommentek