h i r d e t é s

Felhős időre virradtunk, a röpke lehűlés után visszatér hétvégén a kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felhős időre virradtunk, a röpke lehűlés után visszatér hétvégén a kánikula

2019. augusztus 15. - 06:04

 

A következő napokban csak lassú melegedésre van kilátás, de a hétvégén már ismét lehet 30 fokos maximumokat mérni! - írja az idojaras.hu.

Egy őzsuta (Capreolus capreolus) az őzhívás idején (vadászat őzhívó síp használatával), az üzekedési időszakban a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2019. augusztus 10-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

Csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható.  Délután a sok napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg az égen, de ezekből csapadékra nem kell készülni. Kezdetben élénk lökések is kísérhetik a nyugatias szelet, de estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 20, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érkezik légköri front, azonban gyenge melegfronti tünetek, illetve ízületi panaszok is jelentkezhetnek. A vérnyomás is ingadozhat! - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön már nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, ha azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár migrént, fejfájást is tapasztalhat. Ebben az esetben kerülje a csokoládé, illetve az alkohol fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét, az várhatóan nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a feladatok megoldása idején. A napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat. A koncentrálóképessége jelentősen romolhat, és emiatt a munkahelyén is romolhat a teljesítőképesség.

Többfelé nagy lesz a napi hőingás, a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőkre nehéz nap vár. Amennyiben az említett csoportba tartozik, akkor próbálja fokozottan kímélni magát, és minden lehetőséget megragadni a pihenésre. A fizikai megterhelést, sportolást is kerülje, a tartós stresszmentesség pedig a következő napokban is ajánlott. A hűvös reggelen nagy lesz a megfázásveszély, a gyors melegedés után viszont már nyárias hőmérsékletekre van kilátás. Éppen ezért a réteges öltözet elengedhetetlen, jól variálható ruhadarabokra lesz szüksége. Amennyiben kopásos eredetű ízületi bántalmakkal küzd, akkor szintén ajánlott arra készülnie hogy a panaszai erősödnek.

Az allergiahelyzet a következő napokban ismét romlásnak indul, a parlagfű okozhata a legtöbb panaszt.

A naposabb vidékeken az UV-sugárzás általában erős, sokfelé pedig nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban. A déli órákban mindenkinek ajánlott védekezni a káros sugarak ellen.

A közlekedés során a lassabb vezetést a gyakran türelmetlen, figyelmetlen sofőrök is indokolják, illetve napszemüvegre is szükség lesz – különösen napkelte és napnyugta idején.

Vezető tünetek a mai napon: ízületi panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s