h i r d e t é s

Felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban

2019. március 16. - 04:46

 

A februári rövid hónapban 310 órát dolgoztak, nettó alapbérük százezer sincs, a fertőzésveszélyért nem kapnak pótlékot - egyszerre álltak fel mind. Máshol sztrájkra készülnek a beteghordók.

Fotó: H. Szabó Sándor

 

Az összes betegszállító otthagyja a hatvani Albert Schweitzer Kórházat, tudósít az RTL Híradó. A hírt megerősítette a kórház és a Független Egészségügyi Szakszervezet is. A kórház azt közölte: a beteghordók közalkalmazotti jogviszonya májusban szűnik meg, addig gondoskodnak pótlásukról, szerintük nem lesz fennakadás.

A betegszállítók azért hagyhatják el a kórházat, mert nagyon keveset keresnek és rengeteget dolgoznak, nyilatkozta a szakszervezet elnöke. Sokak nettó fizetése a 100 ezer forintot sem éri el, mivel alapbérük a bruttó 149 ezres minimálébér. Ráadásul ki vannak téve fertőzésveszélynek, melyért semmiféle pótlékot nem kapnak. Problémáik országosak, ezért van olyan intézmény is, ahol sztrájkra készülnek.

Már így is alig voltak betegszállítók a híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint a hatvani intézményben. Közülük kerültek ki azok, akikkel a szintén hiányzó műtőssegédek helyét töltötték fel, így végül összesen csak négyen dolgoztak a munkakörben. Az RTL úgy értesült, februárban ezért - és az alacsony fizetések kiegészítéséért vállalt túlmunkák miatt - 310 órát voltak kénytelenek dolgozni.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s