h i r d e t é s

Felnőttként még sokáig donáldkacsáznak a magyar fiatalok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Felnőttként még sokáig donáldkacsáznak a magyar fiatalok

2016. december 10. - 07:15
0 komment

Egyre később szakadnak le a fiatalok a szülői anyagi forrásokról, és elköltözésük után sem egyik napról a másikra mondanak le a segítségről.

A kép illusztráció! - Forrás: noihirek.hu

Miután saját háztartást alapítottak, tovább igénylik a támogatást. Nagyjából ez a lényege a témában készült friss összefoglalónak, ami a fiatalok egzisztenciális önállódásának kérdésével foglalkozik.

Kitolódott a tanulmányok befejezése és a családalapítási tervek az elmúlt évtizedekben, az önálló háztartás fenntartása viszont egyre fontosabb céllá vált a fiatalok körében.

A saját lakásba költözést tervezők többnyire a tízmillió alatti lakásokat keresik, egy-másfél szobában indul a nagybetűs élet – idézi az ujnemzedek.hu. egy témában készített friss összefoglalót.

27 évesen még donaldkacsáznak a magyar fiatalok

A magyar fiatalok átlagosan 27,4 évesen hagyják el a szülői fészket, addig a szlengben használt kifejezéssel mondva, donaldkacsáznak, vagyis otthon henyélnek.

Nemzetközi viszonylatban hagyományosan a dél-európai országok fiataljai azok, akik nagy számban és sokáig élvezik a „mamaotthont”, ott a harminc év alattiak négyötöde él a szüleivel. Idehaza a KSH mérte fel az állapotokat: az elmúlt tíz évben 280 ezerre tehető azon háztartások száma, akik első önálló otthonukba költöztek. Háromnegyedük számára az első önálló lakás egyúttal saját tulajdont is jelent.

Használt lakás 9 millióért

Az első otthont keresők többsége használt lakást vásárol, és átlag 9 millió forintot költ az ingatlanszerzésre. Csak hetedük engedheti meg magának az új lakást vagy építkezést, ők kétszer ennyiből gazdálkodnak.

Az elmúlt években dinamikusan növekvő ingatlanárak nem könnyítették meg a helyzetüket. A lakástámogatások jelenthetnek nekik opciót, harmaduk családi támogatást is igénybe vesz – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ki milyet vásárol először

A statisztikák alapján a második lakás 3-3,5 millió forinttal kerül többe az elsőnél. A szakértő szerint a magasabb árat a nagyobb lakásra váltás is indokolhatja, ami mögött elsősorban a fiatalabbak körében a családi okok, így például az összeköltözés, gyermekvállalás sejthető.

Mindazonáltal az első otthon megszerzése nagyban meghatározza, hogy később milyen lakáspiaci utat jár be egy háztartás, érdemes tehát már a legelső ingatlant is befektetési szemmel, célzattal vizsgálni. (hirado.hu)