h i r d e t é s

Ferenc pápa az egyik legnagyobb vatikáni szervezet teljes vezetőségét kirúgta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ferenc pápa az egyik legnagyobb vatikáni szervezet teljes vezetőségét kirúgta

2022. november 23. - 11:25

Ferenc pápa kedden elbocsátotta a római katolikus egyház globális jótékonysági szervezetének teljes vezetőségét, miután egyre több bejelentés érkezett az alkalmazottak zaklatásáról és megalázásáról.

Ferenc pápa - Forrás: Sky News

A szervezetet most egy pápa által kinevezett biztos irányítja átmeneti jelleggel -írja a Reuters.

A Caritas Internationalis (CI) egy több mint 200 országban működő, 162 katolikus segélyszervezetet és szociális szolgáltatót összefogó ernyőszervezet, amelynek központja a Vatikánban található. A világszerte egymillió alkalmazottat foglalkoztató CI vezetőinek elbocsátását a vatikáni sajtóhivatal által közzétett pápai dekrétumban jelentették be.

A CI-t felügyelő vatikáni fejlesztési osztály korábban közölte, a munkakörnyezetet vizsgáló külsős vezetési és pszichológiai szakértők az alkalmazottak rossz közérzetéről és rossz vezetési gyakorlatokról tettek bejelentést. A jelenlegi és volt munkatársak a Reutersnek verbális agresszióról, kivételezésekről és az "emberi erőforrással való rossz gazdálkodásról" számoltak be. A volt munkatársak elmondták, az alkalmazottak azért mondtak fel több irodában is, mert megfélemlítették, vagy "rituálisan megalázták őket".

"Nem merült fel bizonyíték pénzügyi vagy szexuális visszaélésre, de a testület munkája során más fontos témák és sürgős figyelmet igénylő területek is előkerültek" - áll a fejlesztési hivatal közleményében. A közlemény szerint bár "a pénzügyügyeket jól kezelték, és az adománygyűjtési célokat rendszeresen elérték", az irányítási normákon és eljárásokon változtatni kellett.

A rendelet által érintettek között volt Luis Antonio Tagle bíboros is, aki névlegesen a Caritas elnöke volt, viszont a napi operatív feladatokban nem vett részt. A filippínó származású Tagle vezeti a Vatikánban az egyház missziós ágát, és őt tartják a legesélyesebbnek arra, hogy a következő pápa legyen. Tagle-t és egy papot leszámítva a vezetőség többi tagja egyházon kívüli, laikus volt. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky