h i r d e t é s

Feszültség a Fidesz felhőrégióiban?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Feszültség a Fidesz felhőrégióiban?

2019. május 12. - 09:32

 

Miközben a magyar miniszterelnök és az Európai Néppárt viszonya hétről hétre romlik, a háttérben fideszes politikusok igyekeznek mérsékelni a feszültséget - értesült a Népszava.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az elmúlt napok üzengetései alapján úgy tűnik, mintha Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ki szeretné provokálni a szakítást az Európai Néppárttal (EPP) és egyre nyíltabban szimpatizál a Matteo Salvini által létrehozni kívánt új nacionalista európai parlamenti (EP)-frakció ötletével, ám a jelek szerint ebben korántsem egységes mögötte a Fidesz - írja a Népszava.

A Salvini vezette Liga és az Osztrák Szabadságpárt egyaránt a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban van, ennek tagja még mások mellett, az Alternatíva Németországért (AfD) és a francia Nemzeti Gyűlés. Ha a május végi EP-választás után új, bevándorlásellenes frakció alakulna, annak várhatóan ez a formáció lenne az alapja.

Gondot okoz

A napilap úgy tudja, hogy ez jelenleg több problémát is okoz a Fidesznek. Az egyik, hogy a jelek szerint maguk a fideszesek sem lelkesednek a formáció több tagjáért - az AfD-ről és Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűléséről van szó elsősorban. A Népszava információi szerint erről zárt körben diplomaták előtt nemrég egy magas rangú fideszes is beszélt.

Miközben Orbán a felszínen egyre jobban összeveszik a Néppárt vezetőivel, a párt több politikusa még mindig próbálja menteni a helyzetet - folytatja értesülései felsorolását a napilap. Úgy tudják, Trócsányi László már találkozott és még fog is Michel Barnier EPP-alelnökkel. Ennek oka lehet az is, hogy egyre több a találgatás arról, hogy végül a francia politikus lesz a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára Manfred Weber helyett. Utóbbitól a napokban vonta meg támogatását a magyar kormányfő. (napi.hu)

 

Gyengülhet az alkupozíció

Valószínűleg csak egy erdélyi vagy felvidéki magyar politikus jut be a következő Európai Parlamentbe, néggyel kevesebb, mint ahányan most vannak - írja az Index. Ez jelentős érvágás a határon túli magyarságnak, és a Fidesznek is, mert a magyar kormánypárt ezeket a mandátumokat is hozzá szokta adni a sajátjaihoz, amikor amellett érvel, hogy az EPP-nek szüksége van a nagy létszámú magyar képviselőcsoportra.


 

h i r d e t é s