h i r d e t é s

Figyelmeztetnek Brüsszelből: sokkal súlyosabb lehet a válság Magyarországon, mint a kormány reméli

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Figyelmeztetnek Brüsszelből: sokkal súlyosabb lehet a válság Magyarországon, mint a kormány reméli

2020. május 07. - 10:00

 

Az idén 7%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6%-os visszapattanás jöhet – olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. - írja a portfolio.hu.

Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8%-os költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, az 5%-ot is meghaladhatja a deficit.

Épp kedden jelent meg a kormány friss konvergencia programja, melyben 3%-os gazdasági visszaeséssel és 3,8%-os GDP-arányos hiánnyal számolnak. Nos, az Európai Bizottság ennél jóval pesszimistább, 7%-os recessziót és 5,2%-os deficitet vár 2020-ra, de szerintük még 2021-ben is 4% lesz a költségvetés hiánya a gazdaság 6 százalékos visszapattanása mellett. 

A táblázatból jól látszik, hogy minden tekintetben sokkal optimistább a kormány előrejelzése, a munkaerőpiac kapcsán például a Bizottság azzal számol, hogy az idén 7%-ra ugrik a munkanélküliségi ráta, majd még jövőre is 6% felett lesz. A foglalkoztatottak számából kiindulva a kormány nagyjából 80 ezer tartós munkanélkülivel számol, a brüsszeli testület viszont ennek több mint a kétszeresével. 

A jelenlegi járvány és gazdasági válság a növekedési ciklus tetején érte a magyar gazdaságot, a magyar-specifikus tényezők (a globális keresletnek erősen kitett iparágak) mellett a mérsékelt költségvetési lazítás is hozzájárul a komoly recesszióhoz - jósolja a Bizottság. A brüsszeli testület szerint a magyar gazdaság visszaesése már márciusban megkezdődhetett, majd ez kiterjedhet az egész második negyedévre mielőtt az év második felében elindul a lassú talpraállás. 

Közben a rugalmas munkaerőpiac következtében gyorsan emelkedhet a munkanélküliség, ebből a szempontból a hiteltörlesztési moratórium átmeneti likviditási segítsége és a vállalatoknak nyújtott bértámogatás csak korlátozott könnyítést jelent. 

A BIZOTTSÁG SZERINT A GAZDASÁG TELJES KIBOCSÁTÁSA MÉG 2021-BEN IS A 2019-ES SZINT ALATT MARADHAT KÖSZÖNHETŐEN A LASSAN MAGÁRA TALÁLÓ KÜLSŐ KERESLETNEK ÉS A TARTÓSAN NEHÉZSÉGEKKEL KÜSZKÖDŐ TURIZMUSNAK.

Az előrejelzésben pozitív és negatív kockázatok is vannak a Bizottság szerint:

  • Egy erőteljesebb költségvetési támogatás mérsékelhetné a 2020-as gazdasági visszaesést és élénkíthetné a visszapattanást 2021-ben. 
  • Másrészt viszont az esetleges tömeges vállalati csődök hosszabban elhúzódó negatív tendenciát okozhatnának a munkahelyteremtés és a hitelezés visszafogása miatt. 

A költségvetési előrejelzésben elsősorban a gazdasági visszaesés miatti alacsonyabb adóbevételek jelentenek bizonytalanságot a prognózis szerint. A Bizottság meglátása szerint az eddig meghozott költségvetési intézkedések mindössze a GDP 1%-át teszik ki, ráadásul ebben is vannak átmeneti adócsökkentések a különösen érzékenyen érintett szektorok számára. 

portfolio.hu


 

h i r d e t é s