h i r d e t é s

Fogyasszon Ön is megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet egészsége érdekében!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fogyasszon Ön is megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet egészsége érdekében!

2021. május 17. - 09:48

 

Az emberi szervezet mintegy 70 százaléka víz, ami fontos szerepet játszik annak megfelelő működésében. Egy átlagos felnőtt szervezet számára legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása javasolt. Ez ugyanakkor egy eléggé általánosított adat, hiszen az ajánlott napi folyadékfogyasztás mértéke függ például a testsúlytól, az életkortól, a nemtől is.

Forrás: vizbaratok.hu

Mai cikkünkben bemutatjuk a napi optimális folyadékbevitel mennyiségét és azt, hogy milyen formában érdemes elfogyasztani, valamint adunk néhány tippet, ami segít odafigyelni a napi rendszeres folyadékbevitelre.

Mennyi az annyi? Avagy az ideális napi folyadékfogyasztás

A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása kulcsfontosságú, hiszen dehidratált állapotban a test képtelen az optimális működésre.

Felnőttek esetében a hölgyeknek átlagosan napi 2 liter, míg a férfiaknak átlagosan napi 2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Ezt a számot tovább árnyalja a testsúly, hiszen minél nagyobb a testtömeg, annál több folyadék elfogyasztása szükséges a szervezet egészséges működéséhez. Általánosságban elmondható, hogy tíz kilónként mintegy fél liter a szükséges napi folyadékmennyiség.

Mit érdemes inni?

Amellett, hogy odafigyel a napi optimális folyadékbevitel mennyiségére, legalább ennyire fontos, hogy megfelelő minőségű folyadékot igyon. De mit értünk ezalatt?

Az emberi test nagy részét víz alkotja, amely a sejtek, szövetek között is információt szállít. Fontos, hogy tudatosan válassza meg, milyen folyadékot fogyaszt.

Egy biztos, az emberi szervezet számára a legmegfelelőbb folyadék a tiszta víz. Önben is jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a vezetékes víz, az ásványvíz vagy éppen a tisztított víz-e a legjobb választás.

A vezetékes víz sokszor tartalmazhat annak fertőtlenítésére használt klórt, klórszármazékokat, illetve további káros anyagokat is, így például növényvédőszer maradványokat. Erre kiváló megoldás a csapvíz tisztított formában való fogyasztása.

Szerencsére számos otthoni víztisztító, vízszűrő berendezés közül választhat, amelyek kiszűrik a vízből az esetleges káros anyagokat. Amennyiben bőrét és haját is szeretné védeni a klór okozta kiszáradástól, érdemes egy zuhanyszűrőt is beszereznie.

Minőségi vízszűrő berendezés használatával otthona kényelmében fogyaszthat tiszta vizet felesleges cipekedés és műanyag hulladék termelése nélkül.

Néhány tipp a mindennapokra!

Szerezzen be saját kulacsot, melyet mindenhova magával vihet, így a kiránduláson, az edzésen, az irodában is elérhető az éltető ivóvíz, és nyomon tudja követni a napi folyadékfogyasztását.

Az irodában, home office-ban rakja ki az asztalra a kulacsot így mindig szem előtt lesz, és nem fog elfelejtkezni az ivásról.

Érdemes olyan applikációt is a telefonjára telepítenie, amely adott időközönként jelez, ha itt az ideje, hogy igyon egy pohár vizet és mutatja az adott nap elfogyasztott folyadékmennyiséget is.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s