h i r d e t é s

Földi érvekkel bizonyított pletykákban leljük meg hitünket?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Földi érvekkel bizonyított pletykákban leljük meg hitünket?

2020. augusztus 14. - 19:13

 

A hit valamiben azt jelenti, hogy elhiszem azt a valamit. Tehát nem azt jelenti, hogy bizonyítva látom, hanem hogy hiszem! Az ima végén elhangzó Ámen azt jelenti: hiszem. Nem azt, hogy meggyőztél, bizonyítva látom.

És ennek ellenére a hit erősebb tud lenni a tudásnál. Mert a hívő tud, a tudós hisz. Ezért a hittel könnyebb visszaélni, hiszen nem kell bizonyítani tételeit. Csak itt, a materiális Európában ment át szokássá közkívánatra, hogy a hittételeket bizonyítsák, ami nevetséges, mert a bizonyítási folyamat racionális térben megy végbe, a hit pedig irracionális térben létezik. A racionális térben minden anyagi, tehát idő és hely függvénye, az agy is az. Az irracionális térben pedig minden anyagtól, helytől és időtől független. Attól is független, hogy az agy fel tudja-e fogni, vagy sem. Szóval, ezt a hitet, ami repít a végtelenben, sikerült leráncigálni az emberi dimenzióba és meseszerű történetekkel ehetővé tenni. Mivel a mesék csak egy időben és helyen adják azt a jelentést, amit a szerző kifejezni szándékozott, ezért eljön a mesék tudományos boncolgatásának ideje és a bizonyítási eljárás. A bizonyítás tudós munka és nem ismerünk két tudóst, aki meg tudott volna egyezni egy elméletben. Mindegyiknek van sajátja. És itt bukik el a hit lényege.
Példa. Egy faluban Pista beleszeret Juliba. Pista a barátjával bizalmasan közli, hogy Julival egyre sűrűbben találkozik és Juli is vonzódik hozzá. Pista kéri a barátját, hogy ez a közlés maradjon közöttük. Természetesen ezután futótűzként terjed a hír. A barát továbbadja az ő barátjának, de már így: Pista és Juli túl vannak az első csókon. Az úgy adja tovább, hogy Pista teherbe ejtette Julit. Innen a falu két pártra szakad. Az egyik azt állítja, hogy Pista megerőszakolta a lányt, a másik, pedig, hogy Juli szándékosan ejtette magát teherbe Pistával, mert számít a gyerektartásra. A két vélemény két csoportot hoz létre, majd egy harmadikat és így tovább. Megyünk az emberi gyarlóságok, számítások és a gyűlölet felé. Holott miből indult ki minden: egy ártatlan szerelemből. Az irracionális, megmagyarázhatatlan szerelemből. Így alakulnak ki az irányzatok, szekták és mind mögött valami nagyon emberi van. Gyakorlatilag pletyka-vallások miatt járunk templomba, mecsetekbe. A papok, sejkek, pedig nem a hitet, hanem a pletykák létalapját bizonyítják mindenféle emberi eszközzel a racionális térben. A legfőbb motiváció ebben a térben: az érdek!

Ki akarják oltani Allah világosságát szájaikkal, de Allah ezt nem engedi. Hanem be fog teljesedni az Ő világossága, még akkor is, ha iszonyodnak (ettől) a hitetlenek. (Korán 9:32)

Ezek után itt a mi Koránunk, amit millióan próbáltak pletyka szintre torzítani, de Allah nem engedte. Ezért mindig interpretációk szintjén jött létre a pletyka, ami a racionalitásba húzza le a mondanivalót. A törzsszöveg szintjén a csodával határos módon, minden betű védve van Allah által (SWT)! Tételezzük fel, hogy a Pápa Őszentsége az, aki egyszemélyben a hit forrása. El tudjuk képzelni azt, hogy egy átlagos hívő minden nap konzultál a Pápával, aki őt eligazítja? Nos, itt van a mi történelmi hibánk. Nekünk, Muszlimoknak itt van a kezünkben a Korán, ami a hit forrása. Mindenhol és mindenkor fordulhatunk hozzá. Eligazít, ha olyan szándékkal fordulunk felé. Mégis embernek hiszünk. Embernek, aki elmagyarázza, hogy miért esett teherbe Juli. Ezen a szinten működik ma az értés. Hatalmas energiákat és pénzeket fordítanak a Sátán erői arra, hogy ez így is maradjon, vagy tovább posványosodjon, ha lehet.

Köztük egy csoportnak eltorzítja nyelvük az Írást, hogy úgy tűnjön nektek, (beszédük) az Írásból való, pedig az nem az Írásból való. Mondják: „Ez Allahtól való,” pedig az nem Allahtól való. Hazugságot mondanak Allahra és ők ezt tudják. (Korán 3:78)

Sok van, mi megmagyarázható, de sok minden nem. A disznóhús fogyasztása tilos. Ez kategorikus tiltás, tehát Haram. Ezt ma másképpen magyarázzuk, mint ezelőtt pár száz évvel. Akkor szóba hoztuk azt a halászfalut, mely nem tartotta be a Shabbatot és az Úr őket majmokká, disznókká változtatta. Ma genetikával, parazitákkal, a disznóhús húgysavtartalmával és sok mással magyarázzuk. Száz év múlva lehet, hogy teljesen más indokok kerülnek elő. Ez mind, csak egy tilalom racionális térben való elfogadtatásáról szól. Egyikről sem tudjuk, hogy valóban az-e a tiltás valós oka. A valós ok az irracionális térben van: tilos, Haram, mert Allah megtiltotta. Ő a Teremtő és ő tudja, mi a jó az embernek. Földi hasonlattal élve: Pista szerelmes Juliba. A racionális térben az ok lehet szexuális vonzalom, vagy ízlik a főztje. Az irracionális térben az ok: csak! A szerelem megmagyarázhatatlan. Jön és van! Ebben rejlik a hit ereje! Ha megmagyarázható lenne, nem hit lenne, hanem egy földi, elfolyó, ködbe vesző valami, amire nem támaszkodhatunk. Ne engedd, hogy ezt elvegyék Tőled! Vigyázz! Ha valaki arra kér, indokold meg, miért hiszel, az csapdába húz! Ő racionális térbe akar húzni Téged, ahol neki rengeteg érve van arra, hogy hülye vagy! Ne dőlje be. Úgysem értené a válaszodat, mert szegényebb nálad azzal, hogy nem élheti meg azt, amit Te megélsz.

Címkék: 

 

h i r d e t é s