h i r d e t é s

Futballisztán 2019. évi költségvetés tervezetét nyújtotta be a kormány

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Futballisztán 2019. évi költségvetés tervezetét nyújtotta be a kormány

2018. június 13. - 18:45

 

Az MSZP "Futballisztán" 2019. évi költségvetés tervezetének nevezte a kormány által szerdán benyújtott költségvetést.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) benyújtja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ellenzéki párt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a benyújtott javaslat nem egy

kereszténydemokrata költségvetés, sokkal inkább egy felelőtlen, populista, kommunikációs kormányzás büdzséje, Futballisztán költségvetése, ahol még mindig több mint 100 milliárd megy el stadionokra.

Megemlítették, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a "biztonságos növekedés" költségvetéséről beszélt. Az MSZP viszont úgy látja, a gazdaság motorját továbbra is az uniós források jelentik, amelyek nélkül a magyar gazdaság "egyszerűen összeomlana". Ezért is szerintük megdöbbentő az "Orbán-kormány felelőtlen politikája", amellyel folyamatosan távolítják Magyarországot az Európai Uniótól.

A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MSZP úgy látja, ettől a költségvetéstől nem fog több gyermek születni az országban és nem fog megtorpanni a tömeges elvándorlás Magyarországról. Megdöbbentőnek nevezték azt is, hogy a

keresztény kormány tervezete a szegénység mérséklését, a mélyszegénység felszámolását nyomokban sem tartalmazza.

Kiemelték: az

MSZP a társadalom igényeit kiszolgáló, az oktatást, az egészségügyet, a lakhatást támogató, a szegénységet felszámoló módosító indítványokat fog benyújtani.

Forrás: kormany.hu

A kormány Magyarország biztonságának megőrzését, a gazdasági növekedés fenntartását, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt a jövő évi költségvetés tervezésekor

– jelentette ki Varga Mihály a 2019-es büdzsé benyújtásakor a Parlamentben.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll a szigorú és fegyelmezett gazdálkodás szem előtt tartásával.

Meg kell őrizni Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitását, emellett a magyar emberek akaratát érvényesítve garantálni kell Magyarország biztonságát, határvédelmét és az illegális migráció elleni küzdelmet – mondta Varga Mihály.

A kormányzat 2019-ben 4,1%-os gazdasági növekedéssel, 1,8%-os GDP-arányos hiánnyal és 2,7%-os inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az állam működése tekintetében megvalósul a nullás egyenleg, csak a beruházások és fejlesztések esetén látható hiány. A magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért 2019-ben mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalékelemek összege a másfélszeresére emelkedik – mutatott rá a szakminiszter.

Jövőre marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15%-os személyi jövedelemadó, miközben folytatódnak az adócsökkentések

– ismertette Varga Mihály. A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében 40 ezer forintra nő, míg újabb két százalékponttal 19,5%-ról 17,5%-ra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke, ami több mint 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Az otthonteremtés támogatására a költségvetés az ideinél is több, összesen 242 milliárd forintot különít el. 2019-ben szintén garantált a nyugdíjak értékállósága, miközben – a gazdaság teljesítményével összhangban – nyugdíjprémium is várható. Jelentőst könnyítést jelent majd a nyugdíjasok foglalkoztatásában, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni. Folytatódnak a növekedést elősegítő beruházási programok, összességében 4000 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg jövőre.

A biztonságos növekedés költségvetése megteremti a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségét is, ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány – mondta el a pénzügyminiszter.

A parlamenti tárgyalás menetrendjét ismertetve Kövér László házalelnök elmondta: a 2019-es költségvetés általános vitája június 27-én kezdőik, zárószavazása pedig július 20-án lesz.

A törvényjavaslat itt elérhető itt elérhető.

MTI/kormany.hu


 

h i r d e t é s