fbpx G7: Itthon drágább a dm-ben vásárolni, mint Ausztriában és Németországban | CIVILHETES

h i r d e t é s

G7: Itthon drágább a dm-ben vásárolni, mint Ausztriában és Németországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

G7: Itthon drágább a dm-ben vásárolni, mint Ausztriában és Németországban

2021. november 24. - 09:01

 

15 termékből 9 Magyarországon a legdrágább, és csak 3 olyat találtak, amely nálunk a legolcsóbb.

A kép illusztráció! - Forrás: maszol.ro

Csak a papír zsebkendő, a WC-papír és kézkrém olcsóbb a magya dm-ben, mint a drogérialánc osztrák és német boltjaiban, derül ki a G7 gazdasági portál elemzéséből.

A mostani összehasonlításból az derült ki, hogy a magyar dm kasszájánál 4356 forintot fizetünk, Ausztriában viszont csak 4258-at, Németországban pedig mindössze 3684 forintnak megfelelő eurót ugyanazokért a termékekért.

„Ha feltételezzük, hogy Ausztriában és Németországban tavaly óta lényegében nem nőtt az átlagos medián kereset (ez nem átlag, hanem az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi érték található), Magyarországon viszont 8 százalékkal magasabb a medián bér, mint egy éve, akkor azt kapjuk, hogy a magyar vásárló havi bérének 2,07 százalékát viszi el ez a bevásárlás, az osztrák és a német vevő terhelése azonban csak 0,52 százalékos” – írják.

A lap szerint a dm-bevásárlás a némileg eltérő kosárérték ellenére Ausztriában és Németországban is egyaránt 0,52 százalékos terhelést mutat a nettó medián bérekhez képest – a pontos egybeesés lehet véletlen, de az biztos, hogy az arányok szinte egyformák, az árszintek lényegében egyenlőek. A magyar vásárló terhelése azonban ehhez képest négyszeres.

A rekordmagas, 27 százalékos magyar áfa miatt a kosár forgalmi adótartalma Magyarországon 926 forint. Ausztriában viszont majdnem minden termékre 20 százalék rakódik, az egészségügyi betétre és a tamponra (nyilván a menstruációs szegénység megakadályozásának érdekében) csak 10 százalék, így összességében az osztrák állam beéri 666 forintnak megfelelő euró áfával.

Németországban az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék, ennek következtében a kosarunk német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró. (Telex)


 

h i r d e t é s