h i r d e t é s

Gázügy: fontos bejelentést tett Lázár János

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gázügy: fontos bejelentést tett Lázár János

2018. február 15. - 16:49

 

Több terve is van a kormánynak arra, hogy ne 100 százalékban az orosz gázimporttól függjön - ismertette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. - írja a napi.hu.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2018. február 15-én. Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Három forrásból is gázt szerezhetne Magyarország a jövőben. A tárcavezető elmondta, hogy már megépült a nemzetközi, Nyugat-Európával is kapcsolatban lévő magyar-szlovák közös vezeték.

Emellett Lázár János ismét beszélt a Romániából beszerzendő földgázról is, de ő sem oldott fel az ellentéteket, amelyekre az elmúlt napokban a román szaktárca és sajtó rávilágított. A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV által kitermelt fekete-tengeri lelőhelyeinek gázát vásárolnánk meg.

Január 26-án Orbán Viktor a V4-ek kerekasztal beszélgetésén kijelentette, hogy

egy magyar állami cég megnyerte a románok által kiírt gáztendert,

aminek nyomán "évi 4 milliárd köbméter 30 éven keresztül" érkezik majd hozzánk. Viszont a román sajtó szerint korábban ilyen pályázatot még nem zártak le, így azon nem is nyerhetett Magyarország.

Február 5-én már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Teodor Melescanu román külügyminiszter abban állapodott volna meg, hogy

a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit.

Ezt a csütörtöki kormányinfón viszont Lázár is megerősítette.

A harmadik forrás pedig az lenne, hogy egy horvátországi LNG-terminál építésében részt venne a magyar kormány. A cseppfolyósított gázt felhasználó létesítménye egyelőre még csak terv szinten létezik. Az sem biztos, hogy a fogadóállomás megépülhet egyáltalán Krk-szigetén, mivel az ország leszerződött a Gazprommal a gázszállításról, a volumen és a megállapodás több éves időtartama látszólag feleslegessé teszi a terminált.

napi.hu


 

h i r d e t é s