h i r d e t é s

Georgina Blakeley, az Open University tanára nyerte el a CEU kiváló oktatásért járó európai díját

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Georgina Blakeley, az Open University tanára nyerte el a CEU kiváló oktatásért járó európai díját

2019. június 20. - 17:07

 

Dr. Georgina Blakeley, az Egyesült Királyságban található Open University (OU) oktatási igazgatója, és az iskola igazgatóhelyettese (Director of Teaching and Deputy Head of School) nyerte el idén a bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díjat (CEU European Award for Excellence in Teaching in the Social Sciences and Humanities).

Dr. Georgina Blakeley, az Egyesült Királyságban található Open University (OU) oktatási igazgatója, és az iskola igazgatóhelyettese

A díjat a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, Liviu Matei alapította 2011-ben, az egyetem fennállásának 20. évfordulóján. A díjat, amely az intézményen belül, és azon túl is kifejezi a CEU minőségi oktatás melletti elkötelezettségét, az egyetem Oktatási és Tanulási Központja (CEU Center for Teaching and Learning) kezeli. A díjat, amivel együtt jár az 5.000 eurós Diener-díj is, a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff adja majd át a díjazottnak ősszel, az egyetem évnyitó ünnepségén.

„A tanításért érzett szenvedélyem mindig is arra irányult, hogy szélesebb körben elérhető legyen a felsőoktatás” – mondta munkásságáról Georgina Blakeley. 2006-ban csatlakozott az Open University-hez, mert vonzotta, hogy “a társadalmi igazságosság előmozdítását tekintik küldetésnek, és az a cél, hogy társadalmi háttértől függetlenül mindenkinek szabad hozzáférést biztosítsanak a tanuláshoz”.

A fennállásának 50. évfordulóját idén ünneplő Open University büszkélkedhet a legtöbb hallgatóval az Egyesült Királyságban. Az egyetem egyedi a felsőoktatási intézmények között abban, hogy kifejezetten támogatja a részidős hallgatók távoktatását, függetlenül a hallgatók hátterétől és korábbi iskolai végzettségétől. 

Az OU oktatási egységeinek kettős feladata van: az egyetem virtuális tanulási környezetének megfelelő tananyagokat kell készíteniük, illetve közvetlen, személyes és online kapcsolatot kell tartaniuk a hallgatókkal. “Dr. Blakeley mindkét területen kiemelkedő és vezető szerepet töltött be. Egyetemi vezetőként egyaránt iránymutató tevékenységet végzett az oktatási modulok fejlesztésében, inspiráló oktatóként pedig kitartott a tanítás és a diákokkal való közvetlen kapcsolat mellett. Nem ismerek Georginához hasonló kollégát, aki ilyen kiválóan teljesített volna” - írta pályázati ajánlásában Michael Pryke, az OU Politikai, Filozófiai, Gazdaságtani, Fejlesztési és Földrajzi Iskolájának vezetője.

A Blakeley által fejlesztett két, alapszintű interdiszciplináris társadalomtudományi kurzuson évente körülbelül 6.000 diák tanul. A kurzusok nem csak átformálták a tanulási élményt, hanem kijelölték az utat az egyetem többi képzése számára is. Blakeley innovatív megközelítése megmutatkozott a távoktatásban részt vevő diákoknak szervezett népszerű online tevékenységekben, illetve az eredeti animációs sorozatokban, amelyeken a hallgatókat arra biztatták, gondolkodjanak úgy, mint egy társadalomtudós -, valamint a tanítási elemzésekben, amik révén a diákok jobban teljesíthettek az online oktatási környezetben.

Blakeley pedagógiai megközelítésének része, hogy azon a tudásszinten kezdi a tanítást, ahol a diákok állnak, így keltve fel kíváncsiságukat és erősítve önbizalmukat. Annak ellenére, hogy az OU-n betöltött munkaköre nem járt tanítási kötelezettséggel, Blakeley négy éven keresztül dolgozott docensként, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhesse és értékelhesse hogyan boldogulnak a diákok az általa fejlesztett tananyagokkal. “Bár ez túlmutatott a tudományos feladataimon, szakmai fejlődésemhez elengedhetetlennek tartottam, hogy meghallgassam a diákok véleményét. Sokat tanultam az OU-s diákok oktatásából, mindenekelőtt azt, hogy soha ne vonjak le elhamarkodott következtetéseket a hallgatók előzetes tudására vonatkozóan, és hogy azon a tudásszinten kezdjem a tanítást, amelyen a diák éppen áll.”

Marvin Lazerson, a díjat elbíráló testület elnöke elismerően beszélt arról, hogy Blakeley összetett gondolatokat lenyűgöző oktatási módszerekkel köt össze úgy, hogy az világszerte visszhangot kelt.

„Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, és nem azért, mert elismerték a munkámat, hanem elsősorban azért, mert ezzel az Open University abbéli törekvéseit is elismerték, hogy függetlenül attól, hogy valaki milyen háttérből jön, mindenki számára biztosítsa a tanulás lehetőségét. Ilyen értelemben a díjat minden kollégámmal és diákunkkal közösen kaptuk. Különösen hálás vagyok azoknak a diákoknak, akik jelöltek a díjra” - mondta Blakeley.

Az Ilona Diener emlékét őrző Diener-díj Steven és Linda Diener nagylelkű felajánlása nyomán jöhetett létre. A díjról és a korábbi kitüntetettetekről az alábbi linken talál további információkat: http://ctl.ceu.edu/news/recipients-european-award-excellence-teaching.


 

h i r d e t é s