h i r d e t é s

GKI: szeptemberben tovább csökkent a fogyasztói bizalmi index

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

GKI: szeptemberben tovább csökkent a fogyasztói bizalmi index

2020. szeptember 14. - 06:12

 

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban és szeptemberben viszont a várakozások kissé romlottak.

A kép illusztráció! - Forrás: hazipatika.com

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban és szeptemberben viszont a várakozások kissé romlottak: az augusztusi mínusz 29,6 pontról mínusz 31,1 pontra süllyedt a mutató szeptemberben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, immár személyes interjúkkal készített felmérésének adatai alapján az MTI-vel.

Hozzátették: ez azt jelenti, hogy a fogyasztói várakozások áprilisi zuhanásából augusztusig összességében alig több mint felét sikerült ledolgozni, ráadásul az emelkedő trend is megszakadt.
A lakosság szeptemberben - augusztushoz képest - valamivel jobbnak értékelte saját pénzügyi helyzetét, s e várakozás szeptemberig az áprilisi esés 60 százalékát dolgozta le.

A GKI elemzése szerint augusztusig ennél is kedvezőbben alakult az emberek véleménye a magyar gazdaság jövőbeni helyzetéről. Szeptemberben azonban ismét nőtt a pesszimizmus, így a "ledolgozás" mértéke most csak nagyjából kétharmadon áll. A legrosszabb a helyzet a munkanélküliségtől való félelmet tekintve. Az emiatt érzett aggodalom nőtt a legjobban áprilisban, és három hónapos javulás után a félelmek augusztusban enyhe, szeptemberben már közepes mértékű újabb növekedése következett be.

Szeptemberben augusztushoz képest nem változott a lakosság véleménye megtakarítási lehetőségeiről. Érezhetően csökkent a fogyasztók inflációs várakozása, ugyanakkor a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a lakosság romlónak érzékelte - olvasható az elemzésben. (MTI)

 

Fogyasztói bozalmi index

A fogyasztói bizalom index egy megkérdezésen alapuló indikátor, mely a fogyasztók, háztartások bizonyos csoportjának megkérdezésén alapul. A kérdések a fogyasztó jelenbeli és jövőbeni gazdasági környezetére vonatkoznak, például munkalehetőségek, fogyasztási tervek a jövőre vonatkozón (például autó, lakás stb csere). A fogyasztói bizalom indexek tehát azt mérik fel, hogy a háztartások mennyire látják optimistán a gazdaság alakulását.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s