h i r d e t é s

Gondok vannak a szlovén populista médiával, nem érkezik a Fideszhez köthető magyar pénz

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Gondok vannak a szlovén populista médiával, nem érkezik a Fideszhez köthető magyar pénz

2022. augusztus 15. - 18:47

Adományokat kérnek a Janez Jansa volt kormányfőhöz köthető médiumok.

Orbán Viktor és Janez Janša - Forrás: EURACTIV.com

Az áprilisi parlamenti választás után, amelyet a populista Janez Jansa tömörülése, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elveszített az új kormányfő, Robert Golob liberális tömörülésével, a Szabadság Mozgalommal (GS) szemben, a Nova24TV alkalmazottai egyre jobban aggódnak jövőjük miatt. A Fideszhez köthető magyar részvényesek először a Demokracia nevű, az SDS-hez szintén közel álló lap kiadójából vonultak ki, ezt követően pedig a Nova24TV-ből. A cég ezért tulajdonosváltásra készül, egyelőre a részvények felét értékesítik.

A Nova24TV médiaházat azzal a céllal hozták létre, hogy megtörje a szlovéniai média- és véleménymonopóliumot. Már a kezdetektől fogva nagy nyomás alatt álltunk. A Szabadság Mozgalom hatalomra kerülésével ez a nyomás fokozódik ... Nem fognak tudni elhallgattatni minket, ha továbbra is támogatnak minket

 – hangoztatta a médium. A baj már akkora, hogy a televízió most adományokat kér, amelyeket teljes egészében a médium működésére fordítanak. A Demokracija, amely jelenleg a Nova24TV többségi tulajdonában van, szintén a populista párt szavazóinak támogatásáért esedezett.

Hírek szerint a Nova24TV vállalat bevételei tavaly meghaladták az 1,8 millió eurót, és az évet mintegy 160 000 eurós nyereséggel zárta, de az összeget a korábbi évek veszteségeinek fedezésére kell fordítani.

A közvélemény-kutatásokban egyébként felfelé araszoló SDS számára kulcsfontosságú, hogy biztosítsa médiumainak további működését, hiszen ősszel helyhatósági választást is rendeznek Szlovéniában.

Szakértők azonban kételkednek abban, hogy e médiumok gyökeresen befolyásolnák a voksolás kimenetelét.

Nem számítok a legutóbbi, 2018-as választáshoz képest gyökeresen más eredményre, minden bizonnyal ismét a pártoktól független jelöltek lesznek a helyhatósági választások győztesei, mind a polgármester-, mind az önkormányzati választásokon

– mondta el a Delo című lapnak Miro Hacek, a ljubljanai Társadalomtudományi Kar politológia professzora, hozzátéve, hogy a kérdés az, a politikai pártok közül melyik szerzi majd meg a legnagyobb szavazati arányt. Erre megvan az esélye az SDS-nek, bár szerinte ha tényleg Jansa pártja végez az élen, azt nem lehet majd kötni egyik említett médiumhoz sem. Ezek ugyanis regionális szinten nem meghatározó szereplők.

A szakértő szerint sok függhet a részvételi aránytól, de az biztosra vehető, hogy ez jóval alacsonyabb lesz, mint az áprilisi parlamenti választás alkalmával, amit Robert Golob pártja váratlanul nagy fölénnyel nyert meg. Ezt követően három párti koalíciós kormány jött létre a Szabadság Mozgalom, a szociáldemokraták és a Baloldali Párt részvételével. Azóta csökkent a kormánypártok népszerűsége, amit elsősorban az magyaráz, hogy Szlovéniában is nőttek a megélhetési költségek.

Andraz Zorko, a Valicon közvélemény-kutatója szintén úgy látja, hogy az önkormányzati választások elsősorban helyi szinten dőlnek el. Ilyenkor előnyben vannak azok a pártok, amelyek országos szinten lojális támogatói bázissal, jól kiépített és működő helyi hálózattal rendelkeznek. Ezek közül mind igaz az SDS-re. Ugyanakkor – mutat rá a szakértő – tény, hogy a különböző párton kívüli listák és jelöltek aránya választásról választásra nő, miközben a fenti feltételeknek megfelelő pártok száma csökken.

A szlovéniai kormányváltás ellenére a szlovén állami médiumban, az RTV Sloveniában még Jansa emberei határozzák meg az események alakulását. Itt ugyanis nemrégiben az az Uros Urbanija lett a vezérigazgató, aki előzőleg a Jansa-kormány kommunikációs irodáját vezette. Így az a különös helyzet állhat elő, hogy a közmédia vélhetően nem lesz a kormány nagy barátja az önkormányzati választás kampányában.

Ez azt is jelzi, hogy Szlovénia demokratikus állam, ahol egy kormányváltás még nem jelenti a közmédia teljes bekebelezését. Ez egyébként Jansának is csak sokadik nekifutásra sikerült. Jansáék – az SDS kormányzásának utolsó szakaszában - egy sor olyan műsort vetettek le a köztévé programjából, amelyekben bírálták a populista kabinetet. A magyarországi médiaviszonyokat azonban még a hathatós magyar pénzügyi támogatással sem sikerült megvalósítani. (Népszava)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s