h i r d e t é s

Gulyás László úgy kapott kitüntetést, hogy az egyetem már tudhatott arról, milyen kijelentéseket tesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gulyás László úgy kapott kitüntetést, hogy az egyetem már tudhatott arról, milyen kijelentéseket tesz

2021. április 16. - 10:58

 

Szél Bernadett nemrég levelet kapott a Szegedi Tudományegyetem hallgatóitól, amelyben azt írták, már jó ideje zajlik az, hogy a professzor többek között szexista és rasszista kijelentéseket tesz az óráin, de ezt csak most tették szóvá.

Gulyás László - Forrás: Magyarságkutató Intézet/Youtube

Szél Bernadett az ATV Startban arról beszélt: február 17-én volt az a bizonyos online óra, ami után a hallgatók úgy döntöttek, hogy az egyetem vezetéséhez fordulnak, március 15-én pedig a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. A képviselő szerint tehát eltelt ott egy hónap, ezalatt pedig az egyetem vezetése valamilyen módon kellett volna, hogy kommunikáljon a kitüntetést előterjesztő miniszterrel. Szél írt ezzel kapcsolatban az egyetemnek, de eddig nem kapott választ.

A képviselő szerint Áder Jánosnak törvénykezdeményezési joga van, vagyis felkérhetné az Országgyűlést, hogy alkossa meg azt a törvényt, aminek keretében érdemtelenné válás esetén vissza lehet kérni a kitüntetéseket. Felidézte, hogy ezt a lehetőséget egyébként a Fidesz szüntette meg, korábban ugyanis volt rá példa, hogy kitüntetést visszakérjenek.

Kínai egyetem - kémközpont?

Szél Bernadettet kérdezték a Budapestre tervezett kínai Fudan egyetemmel kapcsolatban is. Szerdán a képviselő Fekete-Győr Andrással és Szabó Szabolccsal együtt levelet küldött a kínai nagykövetnek, amelyben kérdéseket tettek fel az egyetem kampuszával kapcsolatban. Szél Bernadett szerint ugyanis oktatási és nemzetbiztonsági tekintetben is felvetődtek olyan kérdések, amelyeket tisztázni kellene.

A képviselő korábban Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a kormány "gyámság alatt van", ezért fordultak közvetlenül a Kínai Kommunista Párthoz kérdéseikkel. Most Szél Bernadett azt mondta: már a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán a magyar törvényekbe iktatták, hogy akkor tud a titkosított hitelszerződéssel kapcsolatban a mindenkori magyar külügyminiszter információt adni, ha ezt a kínai fél lehetővé teszi. A politikus szerint ez azt jelenti, hogy a magyar adófizetők nem kaphatnak információt egy olyan projektről, amit tulajdonképpen ők fizetnek. "Olyan törvényeket fogadnak el a parlamentben, ami kimondja, hogy az adófizetőket meg lehet fosztani egyes információktól" - fogalmazott Szél, aki szerint ez a jogállam halála.

Szél Bernadett a kínai egyetemmel kapcsolatban utalt egy etióp lehallgatási botrányra is, ahol felhúztak egy épületet, de bent hagyták azokat a kémszoftvereket, amelyek segségével később ki tudták lapátolni az adatokat. A képviselő szerint egy kémközpont tökéletesen tudna működni a Fudan egyetem budapesti kampuszán, az egyetemnek van nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó kara, ami kapcsolatban állhat a kínai titkosszolgálattal - erre rákérdeztek a kínai nagykövetnél. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s