h i r d e t é s

Gyakorlatilag minden kapcsolat megszakadt a vulkánkitörés sújtotta Tongával

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyakorlatilag minden kapcsolat megszakadt a vulkánkitörés sújtotta Tongával

2022. január 16. - 14:41

 

Egyelőre nincs hivatalos jelentés sérültekről vagy halálesetekről.

Forrás: RNZ

Összeomlott az internet- és telefonszolgáltatás a szökőár sújtotta Tongán, így egyelőre arról sincsen információ, hogy hány áldozata és sérültje van a természeti katasztrófának - írja a Reuters. 

Az Új-Zélandtól 2383 kilométerre északkeletre fekvő szigeten szombaton kitört egy vulkán, ami miatt 1,2 méteres szökőár alakult ki. Több felvételen is látható, amint a part menti házakat elöntik a hullámok.  

Tongán egyelőre nincs hivatalos jelentés sérültekről vagy halálesetekről. A kommunikáció korlátozott, és a fővároson, Nuku'alofán kívüli part menti területekkel sem sikerült kapcsolatot teremteni - közölte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök vasárnap egy sajtótájékoztatón. A kormányfő hozzátette, annak ellenére, hogy a fővárost vastag vulkáni porfelhő borítja, a helyzet nyugodt és stabil. Hozzátette, a történtek miatt vélhetően megsérült a tenger alatti kommunikációs kábel és ez okozza a zavart. Nem tudni arról sem, hogy vannak-e sérültek, így a bekövetkezett károkról sincsenek pontosabb információk. Ugyanakkor Új-Zéland Nuku'alofa-i nagykövetsége szerint a szökőár hajókat és üzleteket rongált meg és kárt okozott a helyi infrastruktúrában is.  

Mindeközben az Új-Zélandon élő tongai közösség körében egyre nagyobb az aggodalom, mivel sokan kétségbeesetten próbálják felvenni a kapcsolatot családjukkal. Egyes egyházak közösségi imákat szerveztek Aucklandben és más városokban.

Ugyan a vulkán rendszeresen kitört az elmúlt évtizedekben, ám a szombati kitörés olyan hangos volt, hogy a mintegy 750 kilométerre található Fidzsi-szigeteken, sőt, Új-Zélandon is lehetett hallani. „Az ajtóim, az ablakaim mind pokolian zörögtek. Ráadásul nálam még jobb volt a helyzet, mint másoknál, ugyanis emberek százai menekültek el otthonukból” - mondta el egy Fidzsi-szigeteken dolgozó kommunikációs szakember. Elmondása szerint egész éjjel dübörgést és kitörések hangjait lehetett hallani. Emiatt több száz embert evakuációs központokba kellett menekíteni. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s