h i r d e t é s

Gyógyszermaradványokat kerestek a Balatonban: 69-et találtak a kutatók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyógyszermaradványokat kerestek a Balatonban: 69-et találtak a kutatók

2020. május 28. - 09:15

 

A legtöbb szerves szennyező a szennyvíztelepekből kerül a tóba. - írja a veszpresszo.hu.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a környezetanalitikában a szerves mikroszennyezők kimutatása. Ilyen szennyezők lehetnek az endokrin rendszert megzavaró anyagok (EDC, Endocrine Disrupting Chemicals) és a gyógyszer-hatóanyagok, amelyeket még mindig nem tudnak teljesen eltávolítani a szennyvíz tisztításakor.

Ráadásul a tisztítóműből elfolyó vizet természetes vizek fogadják be, ezért a szennyezések megjelennek a patakokban, folyókban és tavakban

– tudta meg a greenfo.

Két másik kutatóval Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa díjat is nyert pályamunkájában a Balaton és vízgyűjtő területén jelenlevő gyógyszerhatóanyag-maradványokat határozta meg, és azonosította a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre. Vizsgálták a régióban jelen levő ismert szennyező forrásokat (szennyvíztelepek), valamint a szezonális hatásokat. 134 gyógyszerhatóanyagot vizsgáltak, így pedig átfogó képet kaptak a szennyezések típusáról és mértékéről.

Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-öt első alkalommal vízi környezetből. Megállapítottuk, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során

– mesélte a kutató.

Maász Gábor hozzátette, hogy egyes szennyezők (rekreációs szerek) megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen. A munkatársak új kutatásokat is folytatnak a hatóságokkal, szervezetekkel együttműködve, így többek között tesztelik a szennyvízkezelési technológiák hatásfokát is.

veszpresszo.hu


 

h i r d e t é s