h i r d e t é s

Gyöngyösön is sztrájkra készülnek a dolgozók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyöngyösön is sztrájkra készülnek a dolgozók

2021. február 19. - 14:56

Nem kapnak érdemi válaszokat az orvosi eszközöket gyártó B Braun Medical Kft. dolgozói, ezért figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Forrás: Google Street View

Megrekedtek a bértárgyalások az egyszer használatos orvosi eszközöket gyártó gyöngyösi B Braun Medical Kft.-nél, ezért a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete február 16-án sztrájkbizottságot alakított. Február 23-án, azaz jövő kedden pedig 13 és 15 óra között két műszakot lefedő, két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a dolgozók az 1600 főt foglalkoztató gyárban – tudatta lapunkkal László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Mint mondta: a cég vezetősége a szakszervezeti követelésekre még érdemi válaszokat sem ad, holott egy orvosi eszközöket gyártó vállalkozás igazán nem hivatkozhat a járványhelyzetre, hogy amiatt nem tud érdemi bérfejlesztést adni a dolgozóinak. (nepszava.hu)

 

A régió legjobbjai között vannak a bérek a B. Braun gyöngyösi üzemében

A világ egyik vezető egészségügyi vállalatcsoportjaként a B. Braun orvosieszköz-gyára a térség meghatározó munkaadója, amely több mint 1600 munkavállaló számára biztosít hosszú távú munkalehetőséget és stabil munkahelyet.

A B. Braun számára kiemelten fontos, hogy a heti 40 órában, három műszakban, saját állományban dolgozó munkatársak elkötelezettségét és minőségi munkáját versenyképes bérekkel és széleskörű juttatásokkal ismerje el. A vállalat által kínált fizetés egydecemberi munkaügyi felmérés alapján a régióban jelen lévő gyártóhelyek béreit tekintve a legjobbak között van.

A 2021-es bér- és juttatásokról szóló egyeztetést 2021. január 29-én kezdte meg a vállalat vezetősége a B. Braun Vasas Szakszervezet képviselőivel. A Szakszervezet 10%-os általános alapbéremelést kért, amely megfelel a B. Braunnál az elmúlt 3 év átlagának, és amellyel a cég az elmúlt években jelentősen meghaladta a régió átlagos emelési mértékét.
Idén a vállalat - a termékkörét érintő egészségügyi ellátások világszinten érvényes korlátozása, a műtétek halasztása miatt - ennek felét (4,7%-5,4%) ajánlotta a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínál a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével. Az új bónuszrendszerrel így összességében 9,58-22,19%-os bérnövekedés lenne elérhető egy szerelék-összeállító esetében.

A cég által tett javaslat szerint a havi kereset a legalacsonyabb szerelék-összeállítói órabérben egy teljes ledolgozott hónap esetén SZÉP-kártyával, jelenléti bónusszal és a maximális teljesítménybónusszal 426.904,- Ft lenne, de az ösztönző kifizetés nélkül is 376.904,- Ft havi bér járna a betanított munkára.

 „Az egészségügyi ipar és a megrendelések jelenlegi bizonytalan helyzete óvatosságra int bennünket. A B. Braun hazai vezetőiként felelőséggel tartozunk azért, hogy a munkavállalóinknak hosszú távon stabil munkahelyet biztosítsunk, ahogy azt tesszük több mint 30 éve. Meggyőződésünk, hogy ajánlatunk versenyképes a régióban, és összhangban van a fenntartható növekedési terveinkkel” – nyilatkozta Horn Péter, a B. Braun-csoport vezérigazgatója a bértárgyalások kapcsán.