h i r d e t é s


Gyurcsányt kártékonyabbnak tartják, mint Szálasit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyurcsányt kártékonyabbnak tartják, mint Szálasit

2018. január 03. - 06:55

 

Csak Magyarország kommunista diktátorát, Rákosi Mátyást tartják kártékonyabb politikusnak Orbán Viktornál a magyarok – idézi a Ténygyár és a Závecz Research felmérését a 24.hu

Forrás: 444.hu

Csak Magyarország kommunista diktátorát, Rákosi Mátyást tartják kártékonyabb politikusnak Orbán Viktornál a magyarok – idézi a Ténygyár és a Závecz Research felmérését a 24.hu

A felmérésben a megkérdezettek 9,5 százaléka mondta azt, hogy Rákosi a magyar történelem legkártékonyabb alakja, mögötte 8,8 százalékkal Orbán, utána 4,8 százalékkal Kádár János, 4,7 százalékkal pedig Horthy Miklós, majd Gyurcsány Ferenc (4,4%), Szálasi Ferenc (2,9%), Soros György (2,1%) és Adolf Hitler (1,5%) következik.

Ez a névsor nyilvánvalóan azt sugallja, hogy a jobb- és a baloldali szavazók között élesen megoszlik, kit tartanak a legkártékonyabbnak a politikusok közül.


Forrás: 24.hu

A több más kérdésre kiterjedő felmérést egyébként egy hetven évvel ezelőtti, 1947-es hasonló közvélemény-kutatás nyomán készítették. Akkor a történelmi közelség miatt a magyarok többsége, 54 százaléka Szálasi Ferencet nevezte meg a legkártékonyabb magyar történelmi alakként. Utána Horthy Miklós következett 12 százalékos népszerűtlenségi mutatóval. 

Ami a legnépszerűbb személyiségek listáját illeti, kevésbé látványos a változás. Amíg hetven éve a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy Kossuth Lajost tartja a magyar történelem legdicsőségesebb alakjának, őt pedig Mátyás király (12%), Széchenyi István (12%) és Szent István király (10%) követte, 2017-ben a lista élén Széchenyi István állt (14,3 százalékkal Mátyás király (13,3%) Szent István (9,5%) és a jelentősen visszaeső Kossuth Lajos (5,4%) előtt. (168ora.hu)

Emlékeztetnék a Nemzeti Örökség Intézete nevű állami szerv 2014 tavaszán végzett közvélemény-kutatására a 18-30 évesek között, a történelemképükkel és a nemzeti örökséghez/emlékezethez fűződő viszonyukkal kapcsolatban.

A negatív szereplők között viszont (Koppányon kívül) csak XX. századi figurák, és még ma is aktív politikusok vannak:

  1. Rákosi Mátyás (18 százalék)
  2. Kádár János (12 százalék)
  3. Gyurcsány Ferenc (12 százalék)

Majd Szálasi Ferenc, Horthy Miklós, Orbán Viktor, Koppány, Bajnai Gordon és az egyetlen külföldi, Adolf Hitler következik. 


 

h i r d e t é s

betöltés..