h i r d e t é s

"Ha itthon nyaralsz, Orbánéknak fizetsz"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Ha itthon nyaralsz, Orbánéknak fizetsz"

2020. augusztus 14. - 06:46

 

A csillagos eget ostromolja a hazai idegenforgalom, a Balatonnál az 1980-as éveket idézően sokan vannak, a belföldi turisták bőven pótolják az elmaradó külföldieket.

Egyelőre tökéletes a főszezon, a foglalások azt mutatják, szeptember végére ugyanolyan évet produkálhat a Balaton, mint egy évvel ezelőtt - idézte a Népszava egy balatoni vendéglős szavait. Bejött a helyi vállalkozók várakozása, akik a koronavírus-járvány idején abban reménykedtek, a veszélyhelyzet feloldása után a belföldi turizmus pótolja az előszezon elmaradása okozta veszteségeket.

A többség láthatóan tartja magát a "Több Balaton, kevesebb Adria!" szlogenhez, amit Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ismételt el többször - derült ki egy másik vállalkozó szavaiból. Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform vezetője szerint a nyolcvanas éveket idézi a magyar vendégek száma, aránya.

Teljesen kettészakadt a hét, hétfőtől szerdáig van idő egy kicsit szusszanni, csütörtöktől aztán jön az őrültek háza és szombaton még a felfordított felmosóvödörre is tudnánk vendéget ültetni. - mondta egy balatonlellei vendéglős. - Láthatóan az emberek nagy része nem tud egész hétre szabadságot kivenni, így a többség csak a hosszú hétvégékre érkezik. Az árak szerinte szemben a horrorbeszámolókkal maximum az inflációval emelkedtek tavaly óta.

Hasonlóan erős a kereslet az ország más belföldi idegenforgalmi célpontjai esetén. Ennek nyomán egy turista család szerint Egerben egy valamirevaló szállodában négyüknek közel háromszázezer forint lett volna pár nap, Szilvásváradon ezt a feléből megússzák, pedig ez település is zsúfolt turistákkal. A Tisza-tavi szállásadóknál hasonló a helyzet. Egy egyszerű panzióban, ellátás nélkül személyenként átlagosan tízezer forint egy nap, de van ennél drágább  hely is. (napi.hu)

Orbán szavain túl más eszközökkel is a belföldi nyaralásra ösztönzi a nyaralni vágyókat a kormány. Például azzal, hogy nem kap táppénzt az, aki külföldi nyaralásból hazatérve hatósági házi karanténba kerül. 
Továbbá az egész országot lefedi a NER-hotelek sokasága, nem véletlenül kiemelt ügy a hazai turizmusnak a nagyon nagynál is nagyobb fokú támogatása sem.


 

h i r d e t é s