h i r d e t é s

Nem kap táppénzt, aki külföldi nyaralásából hazatérve hatósági házi karanténba kerül

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nem kap táppénzt, aki külföldi nyaralásából hazatérve hatósági házi karanténba kerül

2020. augusztus 13. - 20:35

 

A kormányrendelet már hatályba is lépett.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Komka Péter

Kellemetlen meglepetés érheti azokat a munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány szempontjából sárga vagy vörös kategóriába sorolt országokból térnek haza. A kormány ugyanis váratlanul úgy döntött: nem minősül keresőképtelennek az, aki ilyen államok valamelyikéből visszaérkezve kerül házi karanténba. Ez pedig azt jelenti, hogy az eddigi szabályozással ellentétben ezen dolgozóknak a karantén idejére nem jár táppénz. Az erről szóló kormányrendelet a szerda este kiadott Magyar Közlönyben jelent meg, és másnaptól, azaz csütörtöktől már hatályba is lépett. A kormány ezzel egy kivételt képezett, a más okokból elrendelt karantén esetében ugyanis továbbra is jár a táppénz.

A kéthetes házi karantént persze ki lehet váltani negatív PCR-teszttel is, annak több mint 30 ezer forinttól induló árát augusztus 1-je óta azonban már nem fizeti az állam. Ráadásul két tesztet kell csináltatni: a sárga besorolású országból érkezők az első negatív eredmény után elhagyhatják a karantént, a piros jelzésű országból visszajövőknek viszont a második teszt eredményéig karanténban kell maradniuk.

Vagyis néhány munkanap még akkor is kiesik, ha valaki vállalja a borsos árú tesztek elvégeztetését. - Ezzel viszont legalább tisztában voltak azok, akik valamilyen okból piros vagy sárga besorolású országba utaztak mostanában. Arról viszont mindenkit „elfelejtettek” tájékoztatni, hogy megvonják a táppénzt is – fogalmazott érdeklődésünkre Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az érintettek így nem tudták előzetesen mérlegelni, megéri-e így is nekik az utazás. Holott, aki nem tudja kifizetni a tesztek árát – egy négytagú család esetében legalább 240 ezer forintról van szó -, és nem tudja munkáját otthonról ellátni, az most két hétig jövedelem nélkül marad. Emlékeztetett: már a tavaszi korlátozások alatt is gyakran a dolgozókkal fizették meg a járványügyi intézkedések árát, amikor fizetés nélküli szabadságra küldték őket vagy csökkentették a béreket.

A szakszervezeti vezető szerint a cégek egyébként sokszor a két hetes házi karantén után is kérnek egy negatív tesztet a dolgozóktól a munkába állás előtt. Ennek az árát sokszor maguk állják, de van, hogy a munkavállalónak kell kifizetnie. A munkáltatók egyébként nem tilthatják meg dolgozóiknak a külföldi nyaralást még a sárga vagy piros jelzésű országok esetén sem, az úticélról viszont kérhetnek előzetes tájékoztatást.

A színes országokból hazajövőket ezzel a rendelettel arra buzdítja a kormány: ha tudják, tagadják le, hogy erősen fertőzött országból jönnek. Eközben az országon belüli szabályozás, és legfőképpen annak ellenőrzése meglehetősen silány – kommentálta közösségi oldalán a módosítást Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő. Szerinte, ha a kormány komolyan gondolná a vírus elleni védekezést, nem ezt az utat választaná, mert ez semmi másra nem jó, csak a megfélemlítésre és a szabályok kreatív kijátszásának erősítésére. Hangsúlyozta: ingyen kellene szűrni minden olyan esetben, ahol felmerülhet a fertőzésveszély. Sokkal több szűrésre és kevesebb karanténra volna szükség.    

Pozitív tesztnél már megáll a keresőképtelenség

Ha a PCR-teszt alapján derül ki a koronavírus-fertőzöttség, akkor a dolgozó már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben ugyanis már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént - olvasható a koronavírussal kapcsolatos hivatalos kormányzati oldalon. A koronavirus.gov.hu szerint azoknak is jár továbbra is a táppénz, akiknél a hatósági házi karantént kontaktkutatás során rendelik el. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s