h i r d e t é s

Hableány-ügy: Kiderült, hogy a tragédia még meg nem talált áldozatának halálát mi okozhatta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hableány-ügy: Kiderült, hogy a tragédia még meg nem talált áldozatának halálát mi okozhatta

2019. október 08. - 09:19

 

Koreai hagyományok szerint, zenével és tánccal is elbúcsúztak a májusi, dunai hajókatasztrófa áldozataitól. - írja az atv.hu.

Forrás: MTI

A Hableány koreai utasai közül egy 41 éves nő holttestét a baleset óta keresik, de az ügyvédek szerint elképzelhető, hogy nem fogják megtalálni. Magyar György ugyanis a szakértői vélemények alapján úgy véli, hogy az asszonyt az egyik Viking hajó üthette el.

Fehér ruhában, hagyományos koreai hangszerekkel kísért zenére indult el a megemlékező menet a Margit hídhoz, hogy a Dunába szórt virágszirmokkal is búcsút vegyenek a Hableány tragédiájának áldozatairól.

A Magyar Koreai társaság elnöke azt mondja: fontosnak tartották, hogy saját hagyományaiknak megfelelően a koreaiak is elbúcsúzhassanak az áldozatoktól.

Szegő Andrea szerint az ázsiai ország kultúrájában meggyőződés, hogy csak a test hal meg, a lélek az élők között marad.

A táncnak is fontos szerepe van a zene mellett, és a tánc tulajdonképpen azt jelenti, és az a szerepe, hogy felelevenítse az eseményt, vagyis hogy még közelebb hozza hozzánk az emlékét azoknak, akik elhunytak. Hogy mi is történt velük

– mondta Szegő Andrea, a Magyar-Koreai társaság elnöke.

A koreai és magyar áldozatoktól – európai hajós temetési szokások szerint – júliusban búcsúztak el: a vízre helyezett koszorú előtt akkor 15 hajó tisztelgett.

A Hableány elhunyt matrózának családját képviselő ügyvéd azt mondja: a szakértői vélemények alapján elképzelhető, hogy a tragédia utolsó, eddig még meg nem talált áldozatának halálát közvetlenül valamelyik Viking hajó okozta.

Magyar György szerint ugyanis a balesetet okozó Viking Sigyn mögött haladó másik Viking hajó annak ellenére ment át a baleset helyszínén, hogy még az embereket is láthatta a vízben.

Borzasztó nagy hiba, és ez is kitűnik a szakértői véleményből, hogy a jelzést három-négy perccel később adta le az első Viking kapitánya, következésképpen szervezetlen és káoszszerű volt a mentés. Sokkal több embert láttak a vízben, mint amennyit végül is kimentettek. Ez egy nagyon súlyos felelősség

 – nyilatkozta Magyar György ügyvéd.

A Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn szeptember eleje óta nem járt Budapesten, ám a hajót már hiába is néznék át tüzetesebben: Magyar György szerint ugyanis ezt a komplex vizsgálatot közvetlenül a baleset után kellett volna elvégezni.

atv.hu


 

h i r d e t é s