h i r d e t é s

Halálos áldozatai vannak az újabb szudáni tüntetéseknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Halálos áldozatai vannak az újabb szudáni tüntetéseknek

2021. október 31. - 06:16

A jelentések szerint a puccsot támogató erők éles lőszert és könnygázt vetettek be Kartúmban és Omdurmanban.

Forrás: Al Jazeera

A szudáni biztonsági erők országszerte tüzet nyitottak a múlt heti katonai puccs elleni tömeges tüntetésekre, legalább három tüntetőt megölve és többeket megsebesítve – írja a Guardian.

A közösségi médiában megjelent beszámolók és szudáni demokráciapárti szervezetek állításai szerint a puccsot támogató biztonsági erők éles lőszert és könnygázt vetettek be több helyszínen Kartúmban és annak testvérvárosában, Omdurmanban, valamint Nyala városában.

A jelentések szerint a három áldozat fegyvertelen tüntető volt, akik másokkal együtt az ország parlamentjének épülete előtt gyűltek össze Omdurmanban. Lövöldözést jelentettek Khartoumból is a 40. utca központi körzetéből és a Níluson átívelő Manshia-híd környékéről.

A gyilkosságokra akkor került sor, amikor szombaton több százezer szudáni ember vonult az utcára, hogy a hétfői katonai puccsal szembeni nagyszabású tiltakozást fejezze ki.

A nagyarányú biztonsági jelenlét ellenére a tüntetők Kartúmban és Omdurmanban az egész országban, El-Obeidtől Atbaráig és Port-Szudánig megismétlődő jelenetekben a polgári uralom visszaállítását követelték.

A tüntetések csaknem egy héttel azután kezdődtek, hogy a hadsereg őrizetbe vette a szudáni polgári vezetést, feloszlatta a kormányt és szükségállapotot hirdetett, ami nemzetközi elítélés kórusát váltotta ki. (Napi.hu)