h i r d e t é s

Haldokló galaxist figyeltek meg a kutatók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Haldokló galaxist figyeltek meg a kutatók

2021. április 16. - 10:44

 

Miután az NGC 1947 elvesztette gáz- és portömegének nagy részét, lassú halványodásba kezdett.

Fotó: ESA/HUBBLE & NASA, D. ROSARIO; ACKNOWLEDGMENT: L. SHATZ

Lenyűgöző képet készítette a Hubble űrtávcső az NGC 1947 galaxisról – számol be a Space.com. A rendszert nagyjából 200 éve fedezte fel a skót származású, Ausztráliában tevékenykedő James Dunlop. A galaxis csak a déli féltekéről figyelhető meg az Aranyhal csillagképben.

A rendszer egy úgynevezett lentikuláris galaxis, azaz lencsegalaxis, amely struktúrájában átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Felfedezése óta az NGC 1947 elhasználta a spirálkarjaiban lévő anyag egy jelentős részét, a hátulról világító csillagoknak köszönhetően ugyanakkor következtetni lehet a szerkezetre. A Hubble új képén a gáz és a por maradék sávjai még jól kivehetőek.

Mivel a rendszer már elvesztette a csillagformáláshoz használható anyaga jelentős részét, valószínűleg már nem nagyon alakít ki újabb objektumokat. Amikor a sűrű gáz- és porfelhők összeállnak a gravitáció hatására, olyan korongok jönnek létre, amelyek segítik a csillagok létrejöttét. Az anyagok hiányában az NGC 1947 haldoklik, és szép lassan elhalványul.

A NASA azt követően tette közzé a fenti felvételt, hogy egy hiba jelentkezett a Hubble szoftverében. Az eset miatt 2021. március 7-én leállt az űrteleszkóp, és csak március 11-én állt ismét munkába. (szimpatika.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s