h i r d e t é s

Hallat magáról a hidegfront, a felhős idő néhány helyen esőt is tartogathat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hallat magáról a hidegfront, a felhős idő néhány helyen esőt is tartogathat

2019. október 02. - 06:16

 

Jelentős változás előtt áll időjárásunk: szerdán markáns hidegfront érkezik esővel és több fokos lehűléssel. - írja az idojaras.hu.

C7 olvasói fotó

Szerdán délelőtt északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon és az északi tájakon egy-egy zápor, zivatar már kialakulhat. Délután a megnövekvő felhőzetből a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, záporeső, helyenként zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél. 20, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szerdán erős hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, amelynek hatására megterhelően alakul a humánmeteorológia helyzet. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket. A hidegfronti hatás ezen a napon főleg a Dunántúlon és a középső tájakon érvényesül, az ország keleti részein még a melegedés okozhat melegfronti jellegű tüneteket. A Dunántúlon és a középső országrészben érvényesülő erős hidegfronti hatás következtében görcsös fejfájás jelentkezhet, amely megnehezítheti a napját. A tüneteinek enyhítésére növelje meg folyadékbevitelét és kerülje a koffeines italokat. A fejfájás mellett görcsös hasfájást és izomgörcsöt tapasztalhat. Fontos, hogy figyeljen oda az étkezéseire, kerülje a nehéz, magas zsírtartalmú ételeket, helyezze előtérbe a tojást, szárnyas húsokat és az olajos magvakat. A szívbetegek állapota romolhat, megnő az infarktus kialakulásának kockázta. Amennyiben szívbeteg pihenjen többet és kerülje a fizikai terhelést.

A Dunántúlon a front hatására borult vagy erősen felhős, csapadékos lesz az idő, a keleti területeken ezzel szemben az esti órákig nem várható csapadék. A Dunántúlon az időjárás szabadtéri programoknak nem kedvez, ha útnak indul az esernyőjét semmiképp se felejtse otthon. Az UV – sugárzás gyenge vagy mérsékelt lesz.

A pollenszint az alacsony-közepes tartományban alakul, de az Alföldön a parlagfű légköri koncentrációja még elérheti az erős fokozatot.

Az eső és a rövidebb ideig tartó záporok, zivatarok egyaránt veszélyt jelenthetnek a közlekedés során. A nedvessé vált utakon megnőhet a féktáv, a baleset elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban. Az intenzív zivatarokat kísérő felhőszakadásban hirtelen lecsökkenhet a látástáv és az időnként megerősödő oldalszélben romolhat a menetstabilitás, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünet a mai napon: fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s