h i r d e t é s

"Hallgassanak a józan eszükre, az önbecsülésükre és az esküjükre"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Hallgassanak a józan eszükre, az önbecsülésükre és az esküjükre"

2020. március 26. - 08:21

 

Nyílt levelet írt a Facebookon a kormánypárti képviselőknek Kaltenbach Jenő. 

Kaltenbach Jenő, ismert jogtudós, egykori országgyűlési biztos - Forrás: Párbeszéd Magyarországért

Az ismert jogtudós, egykori országgyűlési biztos, arra hívja fel a hatalmon lévő honatyák figyelmét, hogy Európa egyetlen országának kormánya sem kér olyan rendkívüli hatalmat, mint amire Orbán Viktor kabinetje készül. Kaltenbach arra kéri a képviselőket, hogy ne fogadják el a felhatalmazási törvényt, mert azzal az ország rossz útra lép.

"Kedves kormánypárti képviselő hölgyek és urak!

Az egész világ, benne Európa és abban a hazánk népe életének egyik legnehezebb órái, napjai, hetei, talán hónapjai előtt áll. Honfitársaink tízezreinek megbetegedése, sokaknak a halála forog kockán. Ilyenkor a legtermészetesebb emberi reakció, hogy megszűnünk csak politikusnak lenni. Mindannyian a magunk, a szeretteink és mindenki más egészségéért, életéért aggódó, felelősséget érző, a sorsnak kiszolgáltatott egyszerű emberré válunk.

Ezt tapasztalhatjuk mindenfelé. A magas poszton levő, sokat tenni tudók, a veszély láttán, mindenütt félreteszik múltbeli civódásukat egyéni politikai érdekeiket, és összefogásra, egymás iránti szolidaritásra, felelős viselkedésre szólítanak fel.

Még a politikai viszálykodásról nemrég még oly hangos Olaszországban sincs politikai civódás. Még a bukás friss sebeit érző, egyébként igen radikális Salvinitől sem olvastam a kormányt gátlástalanul támadó megnyilvánulást. Ennek egyik oka bizonyára az, hogy az ilyesmi ott most súlyos népszerűség vesztéssel járna.

Az meg végképp elképzelhetetlen egész Európában, hogy a kormányon levők, akikre a legnagyobb felelősség hárul, megkíséreljék a helyzetet politikai haszonszerzésre, az ellenzék lejáratására használni.

Ellenkezőleg! 

Még az erősen vitatott Babis cseh miniszterelnökben is volt annyi becsület, hogy elnézést kért a csehektől a kormány válságkezelése során elkövetett hibákért. 

Legnagyobb sajnálatomra, itthon ez a magatartás ritka, mint a fehér holló. Az a politikus, sőt, miniszter, például, akinek egy ilyen helyzetben az a mondat hagyja el a száját, hogy az ellenzék a vírusnak szurkol, az nemcsak méltatlan a bizalomra, hanem kiírta magát a civilizált világból.

Sehol, hangsúlyozom, sehol, még a járvány által súlyosan érintett országokban sem kér egyetlen kormány sem olyan rendkívüli hatalmat, aminek megszavazása nálunk önökön múlik.

Kérem, gondolják meg, mi lehet ennek a következménye, hogyan fognak önökre emlékezni az utódaik! Szégyenkezni fognak azért, mert a vész óráiban csődöt mondtak, vagy büszkék lesznek felelős viselkedésükre?

Teleki Pál, többszörös miniszter, és miniszterelnök, főcserkész, tudós politikus, aki aztán hazafiatlansággal igazán nem vádolható, 1941. április 3-án elkövetett öngyilkosságakor hátrahagyott levelében többek között ez a mondat szerepel: „Hullarablók lettünk, a leghitványabb nemzet." Mindez azért, mert a kormány hitszegő volt Jugoszláviával szemben.

Ne legyenek hitszegők! Önöknek – ezt elkerülendő – nem kell öngyilkosnak lenni, elég, ha a józan eszükre, az önbecsülésükre, az esküjükre hallgatnak."

hirklikk.hu


 

h i r d e t é s