h i r d e t é s

Hamarosan elszabadulhatnak az indulatok a tanároknál, a szakszervezet szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hamarosan elszabadulhatnak az indulatok a tanároknál, a szakszervezet szerint

2022. szeptember 21. - 18:15

Hétfőn újabb tiltakozóakcióba kezdtek a pedagógusok, országszerte megkezdődött az általuk hirdetett gördülő sztrájk. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Infostartnak azt mondta: egyre több tanár csatlakozik, az igazán komoly megmozdulások azonban október-novemberben jöhetnek.  

Totyik Tamás szakszervezeti vezető kiemelte, hogy egyre emelkedő arányban jelennek meg a tiltakozók, bár azt el kell ismerni, hogy a tavaszi arányoktól messze elmaradnak. "De a helyzet azt mutatja, hogy a kormány fegyelmező ügyeskedése csak olaj volt a tűzre" - tette hozzá.

A PSZ alelnöke szerint az indulatok el fognak szabadulni, amikor az első energiaszámlák megérkeznek a pedagógusokhoz.

BESZÉLT ARRÓL IS, HOGY EGY PÁLYAKEZDŐ TANÁR NETTÓ 206 EZER FORINTOT KAP, HA EGY HÁZASPÁRRÓL VAN SZÓ, 400 EZER FORINTOT VIHETNEK HAZA, EBBŐL 150 EZER FORINTOT EL FOG VINNI A REZSI.

A tanárok elkeseredése biztos, hogy nagyon magasra fog csapni. Közben a kormány kommunikációja az, hogy jövőre csak 10 százalékos béremelést adnak a pedagógusoknak. A szakszervezetek számára a 20 százalékos infláció mellett ez elfogadhatatlan – fűzte hozzá az érdekképviseleti vezető.

Véleménye szerint nehéz megmondani, hogy meddig mennek el tanárok, mert a kormány "szinte láthatatlanná tette a sztrájkot" azzal, hogy a tanórák 50 százalékát biztosítani kell, nem csak felügyeletet, az érettségizőknek pedig minden nap rendes menetben kell haladniuk.

Az is elképzelhető, hogy minden nap az első 2-3 órában sztrájkolnak a pedagógusok, és akkor minden előírás teljesül.

Az oktatási kormányzattal a tárgyalások szerinte holtponton vannak, mivel az oktatásirányítás az Európai Bizottságra vár.

Totyik Tamás arra számít, hogy az EU-tól származó bérfejlesztési pénzek negyede érkezik csak meg Brüsszelből, a többit nemzeti forrásból kell kigazdálkodni.

"Nagyon szimpatikus a kormány célja, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára akarják feltornászni a pedagógusbért, csak az a baj, hogy ennek a céldátuma 2027. Ez számunkra elfogadhatatlan. Addig 26 ezerrel kevesebb pedagógus lesz a pályán. Közben a tanulói létszám csak emelkedik" – összegzett Totyik Tamás. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s