h i r d e t é s

Hamarosan itt a vásárlás ünnepe - hogyan használjunk kölcsönt hatékonyan?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hamarosan itt a vásárlás ünnepe - hogyan használjunk kölcsönt hatékonyan?

2018. november 14. - 13:30

 

Már csak pár nap és itt a Black Friday.

Illusztráció: vg.hu

Ha mindenképpen hitelhez kell nyúlnod a vásárlás alatt, legalább válaszd a legjobbat. A Bank360 tippjeit szedtük össze, hogy ne legyen később fejfájás a kölcsön miatt.

Bár szerencsére a magyar lakosság egyre nagyobb része van tisztában azzal, hogy nincs olyan tárgyi ajándék vagy eszköz, amiért megéri súlyosan eladósítani magunknak hosszú időre, továbbra is sokan vannak azok, akik kölcsönből rendezik ilyen céljaikat.

Számukra jelenthet csábítást ilyenkor egy kedvezményes személyi kölcsön, egy ártatlannak tűnő áruhitel, vagy egy visszatérítéssel kecsegtető hitelkártya. Ugyan mindhárom pénzügyi eszköz segítheti a tudatos vásárlókat, hogy a lehetőségekhez képest jó üzletet kössenek, a Bank360 pénzügyi szakportál szakértői szerint nem árt óvatosnak lenni, odafigyelni a részletekre, és betartani néhány szabályt, hogy később se okozzon keserű szájízt a hitelből vett ajándék. 

Ne az ügyleti kamat legyen a mérvadó

Az első és legfontosabb, hogy sose az ügyleti kamatot nézzük, ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyibe kerül a hitel. Ennek megállapítására szolgál a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató, amely az ügyleti kamaton felül olyan költségeket is tartalmaz, amelyek biztosan felmerülnek még az ügylet során. Ilyen tétel lehet például a számlavezetés vagy a folyósítás díja. A kölcsönök THM-eit összehasonlítva objektívebb képet kaphatunk arról, hogy melyik bank ajánlata a kedvezőbb. Ha például személyi hitelre van szükségünk, a legkönnyebben egy kalkulátorral tudjuk összehasonlítani a kölcsönöket, akár THM szerint is.

Tényleg 0 százalékos az a hitel?

Rengeteg üzlet kínál hatalmas betűkkel hirdetve 0 százalékos hitelt, ami gyakorlatilag részletfizetéses vásárlást jelent. Nagyon jól jöhet akkor, ha éppen nincs annyi pénzünk, amennyibe a kiszemelt termék kerül. Ekkor is nagyon fontos, hogy a 0 százalékos kamat helyett 0 százalékos THM-et keressünk, hiszen ez jelenti a valódi “ingyenhitelt”. Sok esetben azonban más a helyzet, és olyan áruhitel-konstrukcióról van szó, amelyet egy hitelkártyával együtt kapunk meg. Ennek a kártyának azonban vannak fenntartási költségei, illetve igen magas a kamat, ha nem fizetjük vissza a hitelkártyáról felhasznált összeget a türelmi időszakon belül, amikor is tényleg kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét.

Használjuk ki az akciókat

Több pénzintézet is akciózik ilyenkor a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel. Érdemes lehet kihasználni ezeket. A Provident például kifejezetten a vásárlók ünnepét célozva indította útjára Black Friday kölcsönét a korábbiaknál kedvezőbb kamatozással 150 000 forintos hitelösszegig, az MKB Bank pedig kötelező számlanyitás nélkül és 40 százalékos Philips kedvezménykuponnal kínálja személyi kölcsönét december 20-ig. Találhatunk továbbá időszakos kamatkedvezményt az OTP Bank, a Budapest Bank, a Cofidis és a Cetelem kínálatában is, utóbbi 20 000 forintos utalványt is ad a feltételek teljesítésével az igénylőknek.

Érdemes lehet olcsóbbra cserélni a meglévő hitelt

Ha már fizetjük egy ideje a felvett hitelt, érdemes időről időre körülnézni a piacon, hogy van-e olcsóbb, alacsonyabb kamatozású kölcsön, amivel kiválthatjuk a meglévőt. Az adósságrendezés módszerével hatékonyan csökkenthetjük törlesztőrészletünket, sőt, akár több hitelt - például hitelkártya-tartozást és folyószámlahitelt - rendezhetünk egyetlen kedvezőbb adósságrendező kölcsönnel.

Bármennyire is sulykolja belénk egy üzlet, hogy most azonnal kell döntenünk, ha olcsón akarjuk a terméket, egy kölcsön felvétele nem játék és nem lehet elhamarkodott a választás. Adjunk magunknak kellő időt, hogy a legjobb döntés szülessen, hiszen azonos hitelösszeg mellett két ajánlat között több tíz- akár százezer forintos különbségek is lehetnek

- tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

A hitelek, hitelkártyák összehasonlítása ma már gyors és egyszerű egy kalkulátor segítségével. Ha hitelre van szükségünk, bátran használjuk ezeket a legkedvezőbb lehetőségek felkutatásához! 

 

 

 

 

   


 

h i r d e t é s