fbpx Hamarosan szárnyalhat a Szexbomba, a hiperszonikus repülő | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hamarosan szárnyalhat a Szexbomba, a hiperszonikus repülő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hamarosan szárnyalhat a Szexbomba, a hiperszonikus repülő

2021. október 31. - 06:08

 

Igen, tényleg Sexbomb névre keresztelték a 2022-ben felszálló, kanadai gyártmányú gépet.

Forrás: Space Engine Systems

A kanadai Space Engine Systems (SES) fejest ugrana az űrturizmusba, illetve a hiperszonikus repülés egyéb felhasználási területeire is akadnak ötleteik a sajtóközlemény alapján. Az mindenesetre biztos, hogy a hiperszonikus utazás jelenleg (igaz, elsősorban a katonai alkalmazás miatt – lásd lentebb) forró téma, ám a cég ezt még a biztonság kedvéért egy extravagáns névvel is megfejelte – a Sexbomb nevű eszköz ugyanis jövőre teszteli a SES hajtóművének a prototípusát.

A hajtóművet űrrepülőbe szánják, mivel a terveik szerint 2025-től már utasokat is szállítanának méghozzá az űrturizmusra jellemző jegyárak harmadáért, hogy – mint mondják: mind több kanadai követhesse William Shatner példáját, mint igazi űrhajós. William Shatner, aki még a legelső Star Trek sorozatban alakította a híres Kirk kapitányt, repüléséről  – a 90 éves színészt Jeff Bezos cége, a Blue Origin repítette a magasba.


Forrás: Linkedin

Azonban még ezelőtt tesztelni kell a hajtóművet, ami a következőképp menetrend szerint fog történni: a cég a Szexbombát egy magaslégköri ballonnal szállítja fel 33,5 km-es magasságba, ahol szabadesésel felgyorsul 1,8 Mach sebességre, ezután bekapcsol a DASS hajtómű, melynek segítségével 17 km magasságban eléri az áhított 5 Machot, vagyis a hangsebesség ötszörösét – tehát a hiperszonikus sebességet, és onnan fog visszasiklani. A hajtómű többféle üzemanyagot is használ a cég honlapja szerint: egyrészt valamiféle nem mérgező folyadékot, másrészt szilárd hajtóanyagot is. A tesztet egyébként az idei évre tervezték, de ez az engedélyeztetési folyamatok miatt átcsúszott 2022-re. A teszthez a SES a Manitoba Lynn Lake Airporttal működik együtt, a Sexbomb ide is fog visszatérni, miután elérte a hiperszonikus sebességet.

A Sexbomb a vállalat két további gépéhez jelöli ki az utat: a HELLO–1 és a HELLO–2 mind helyből felszálló űrhajók, melyek többször is felhasználhatóak. A HELLO–1 hiperszonikus sebességgel szárnyal 100 km-es magasságban, és alacsony Föld körüli pályájára szállít turistákat, míg a HELLO–2 képes eljutni akár a Hold felszínéig is.

A vállalat egyébként abban reménykedik, hogy a hiperszonikus technológia megnyitja az utat egyéb innovációk előtt is az űrturizmuson túl, például egy ilyen eszközzel az átültetéshez szükséges, adott esetben a páciens életét megmentő szervek félóra alatt elszállíthatóak Torontóból Edmontonba. Függetlenül attól, hogy mi valósul meg mindebből, azért a hiperszonikus technológia kapcsán elmondhatjuk, hogy bárcsak mindenki inkább Szexbombákat csinálna, mint katonai robotrepülőt. (Rakéta)


 

Kommentek

h i r d e t é s