h i r d e t é s

Használtautó vásárlás - 6 dolog, amire figyelni kell

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Használtautó vásárlás - 6 dolog, amire figyelni kell

2020. július 10. - 20:01

 

Amikor használt autót vásárolunk, akkor talán több dologra oda kell odefigyelnünk, mint egy új autó megvásárlása esetén. Sokszor egy előnyösebb választás lehet, ugyanis egy kereskedésből megvett autó rohamosan veszti az értékét, azonban a használt autók nagy része már stabil árral rendelkezik.

Vigyáznunk kell, hogy milyen előéletű járművet választunk, ugyanis könnyen meglehet, hogy a választott autónak bizony rengeteg hibája van.
Mielőtt még kiválasztanánk a megfelelő autótípust, a következő szempontok szerint érdemes dönteni:

Autó mérete

A méret az egyik legmeghatározóbb szempontok közé tartozik. Mivel az autó használati tárgy és bizonyos célt szolgál, ezért az autó mérete mellett a saját igényeink szerint kell döntened.
A kisméretű autók ugyan takarékosak, azonban hosszútávon hátrányosak lehetnek. A nagyobb autók többet fogyasztanak és több helyet igényelnek, azonban egy család számára sokkal előnyösebb választásnak bizonyulnak. A coupé autók ugyan jól mutatnak, viszont ha később családot szeretnénk alapítani, akkor megint új autót kell választani.
Ha háziállatot is akarunk szállítani, akkor szintén egy nagy csomagtérrel rendelkező jármű lesz a megfelelő. Mindig szem előtt kell tartani a saját igényeinket és gondolnunk kell a jövőre.

Üzemanyag típusa

A dízel köztudottan olcsóbb a benzinnél. Ennek az az oka, hogy a dízel károsabb a környezetre, ez pedig nagyon sok vitát eredményez és jópáran ellenük voksolnak. Rengeteg hír terjedt el, miszerint ki fogják tiltani a dízelmotorokat, azonban abban biztosak lehetünk, hogy Magyarországon ez nagyon későn fog bekövetkezni. A mai napig gyártanak dízelmotorokat, és kereslet is van rájuk, tehát a dízelesek biztonságban érezhetik magukat.
Az üzemanyag típusát szintén embere válogatja. A dízelmotor és a benzinmotor rengeteg dologban különböznek egymástól, ezalatt főleg az erőleadást és a nyomatékot értjük. Köztudott az is, hogy a dízelmotorok nagyobb életerővel rendelkeznek és több kilométert elbírnak.

Vételár

Az ár minden szempontból a legfontosabb tényező. Csak olyan autót vásárolhatunk, amelyet a pénztárcánk is fel tud vállalni. Warren Buffett szerint csak azt engedhetjük meg magunknak, amit legalább kétszer meg tudnánk vásárolni.
Ez autók terén is egy aranyszabály, ugyanis a költségek nem csak a vételárban merülnek ki: gondolnunk kell az autó fenntartására, a jövőben felmerülő szervizekre, és persze az üzemanyagra is. Soha ne költsük el az összes pénzt autóra, ugyanis könnyen a vesztünkre válhat és számos problémánk lesz majd.
Tudni kell, hogy meddig ér az a bizonyos takaró és hogy melyik az a jármű, ami belefér a költségvetésünkbe.

Finanszírozás típusa

Az autóhitel nagy népszerűségnek örvend. Ez nagy részben a kedvező kamatnak köszönhető, azonban mostmár olyan emberek is autóhitelt választanak, akik a járművet akár egy összegből ki tudnák fizetni. Ez azért lehet jó ötlet, mert a pénzt akár be tudjuk fektetni és profitot is termelhetünk általa, miközben a hitelt törlesztjük.
Az autóhitel új autóra és használtautóra egyaránt igényelhető. A lízing szintén jó megoldás lehet, azonban nem minden esetben éri meg. 
Vásárlás előtt mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik finanszírozási forma éri meg a legjobban. A legjobb az, ha az autó vásárlásával nem kerülünk adósságba, és saját pénzből tudjuk megvásárolni.

Birtoklási idő

A használt autó vásárlás sokak számára átmeneti megoldásnak bizonyul, viszont vannak olyan emberek is, akik hosszú távra keresnek megbízható útitársat.
Amennyiben rövidebb időre szeretnénk autót vásárolni, jobb döntés egy régebbi és olcsóbb, takarékos jármű. A pénzre ilyenkor valószínűleg más helyen is szükség van, ezért átmeneti időre nem érdemes drága autót vásárolni, főleg, hogy az értékéből is többet fog veszíteni.
Abban az esetben, ha hosszútávra tervezünk, mindenképp egy újabb autót kell keresni. Egy 6-7 évnél öregebb járműnél már rengeteg probléma jelentkezhet, a szerviz pedig egyre több pénzbe kerül. Ha pénzügyileg bölcs döntést szeretnénk hozni, akkor keresnünk kell egy új, kevés kilométerrel rendelkező használt autót.

Biztonság

Egy jó jármű komoly biztonsági felszereltséggel kell hogy rendelkezzen. Az utasok épsége az első szempont, ezért nagyon kell vigyáznunk, hogy mennyire idős a jármű. A több tíz éves autók mai szemmel egyáltalán nem biztonságosak, és kevés műszaki eszközzel rendelkeznek. A saját egészségünk érdekében olyan autót érdemes választani, ami megfelelő biztonsági rendszerekkel érkezik.
Egy használt autót talán jobban meg kell válogatni, mint egy kereskedésből vásárolt járművet. Ha találtunk az igényeinknek megfelelőt, még akkor sem biztos, hogy jó üzletnek nézünk elébe: könnyen meglehet, hogy a jármű műszakilag hibás és komoly kiadások következhetnek. Vásárlás előtt mindenképpen meg kell nézetni az autót.


 

h i r d e t é s