h i r d e t é s

Használtautó vásárlás – így érdemes választani

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Használtautó vásárlás – így érdemes választani

2021. február 19. - 16:13

 

A legmegbízhatóbb autók, sok autóvásárlónál a célkeresztbe kerülnek. Honnan lehet kideríteni, hogy mely modellek a legmegbízhatóbbak?

Szerencsére az érdeklődő rendelkezésére áll az internet, ezért könnyen utána lehet járni a dolgoknak. Így meg lehet spórolni rengeteg időt. Hasonló a helyzet, ha a kiválasztott használt autónak kell utána nézni. Ekkor mindössze annyit kell tenni, hogy ellátogat az érdeklődő a checkcardna.com oldalra, ahol gyorsan feltárul az igazság a kiszemelt autóról. 

Erős húsz éve azt kellett tenni az érdeklőnek, hogy beült a könyvtárba, és átlapozott sok évfolyam autós újságot. S ki fénymásolta belőlük a témába vágó cikkeket, ráadásul anno a szakújságokban még elég kevés használt tesztet közöltek. Így a mai kor emberének ezt az időt rabló elfoglaltságot már nem kell végig csinálnia.

Használtautó vásárlásnál is a legfontosabb dolog az első lépés. Azaz a lehető legpontosabban meghatározni, hogy mire használja a majdani tulajdonos a járművet. És hány kilométert megy vele évente. Ha ez két tényező adott, akkor már ”csak” az a dolga a vásárlónak, hogy kiválassza a megfelelő járművet. Ha a kiválasztásban nincsenek előre meghatározott, ”kőbe vésett” típusok és márkák, akkor el lehet kezdeni a nézelődést.

Ha a leendő autójára a vevő a lehető legkevesebbet akarja költeni, akkor elindulhat felderíteni, hogy melyek a legmegbízhatóbb típusok. Szerencsére elég sok forrás áll a vásárló rendelkezésére, amelyek abban segítenek, hogy a legmegbízhatóbb típusokat megtalálja.

Régi, és nagyon régi elképzelések 

Az első tudnivaló a témában, ami létfontosságú, hogy az autókat, a márkákat és a kinézett típusokat, érdemes egy friss szemlélettel, a jelenlegi helyzeten keresztül szemlélni. Tehát nem 10, 20 vagy 30 éves, berögzült, mindenki tudja típusú ”igazságokon” keresztül nézni. Jó példa erre a Peugeot.

Az oroszlános márkánál a fő sztereotípia, azaz a leegyszerűsített, téves vélekedés, hogy rossz az autóik elektromos rendszere. Ennek lehetett alapja x évtizede, de pár éve a franciák igen jól teljesítenek a külföldi és a hazai flotta piacokon is. Ez a terület, ahol az értéktartás, a megbízhatóság és az alacsony üzemeltetési költségek a legfontosabbak. Ebben a műfajban az érzelmek megszűnnek létezni, mert a flottamenedzserek az excel táblán keresztül szemlélik az autókat. És csak a számokat nézik.

Német precizitás

Fontos tudni, hogy Németországban a vizsgáztatást a TÜV néven futó minőségbiztosítással is foglalkoztató szervezet végzi. Ők pedig időnként kiadják a németes precizitással elkészült táblázataikat. Nagy a merítésük, mert évente 25 millió autót vizsgáztatnak és néznek át. A TÜV által kiadott egyik lista, 11 éves korukig vizsgálta a járműveket.

Ez is tükrözi a különféle szerveztek, újságok felméréseinek az eredményét. A TÜV listája annyiban tér el ezektől, hogy három német autó is bekerült az első tízbe, az egyik a Porsche 911, másik a Mercedes S és az SLK. A tulajdonosoknak, ezekkel a hazai autókkal volt a legkevesebb problémájuk. A lista többi részén zömmel japán autók, az élen a Toyota és a Lexus gyártmányaival… A mi autónknak, a Suzukinak is elég jó a megbízhatósága.

Mit hoznak be?

A hazai használtautó import is jó mutató, amin keresztül lehet látni a piac, azaz a vásárlók változásait. Pár éve még a BMW 1997 és 2006 között gyártott hármas sorozata volt a sláger (E46), főleg a kétliteres dízel motorral. Mára a bajor hullám elült, helyét a Kia Ceed és a vele azonos műszaki alapra épülő Hyundai i30 vette át. A sláger autók között megtalálható még az elnyűhetetlen Honda Jazz. A Toyota Prius-ok is igen népszerűek, mivel már a dízel láz lecsengett.

Amiket kerülni kell, de nagy ívben

Ezek a prémium márkák. A japán prémiumok, főleg a Lexus bátran szóba jöhet, de a többiek kerülendők, akár mennyire is jó az értékvesztésük. A jól hangzó márkanevek az új autók hiba statisztikában is az élen járnak, hasonló cipőben jár a Tesla is. Amelynek az új darabjaival elég sokat kell szervizbe járni, ahhoz képest, hogy elektromos autó.


 

Kommentek

h i r d e t é s