h i r d e t é s

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

2019. június 15. - 10:42

 

Ismét aktív egy kihunytnak hitt kamcsatkai vulkán, kitörése katasztrofális lehet - állapították meg szakértők. - írja az Origo

A Kljucsevszkaja vulkáni csoporthoz tartozó Bolsaja Udina vulkán - Forrás: Good Free Photos

"Bármikor kitörhet" - mondta Ivan Kulakov vulkanológus. A tudósok már két éve megállapították, hogy a Kljucsevszkaja vulkáni csoporthoz tartozó Bolsaja Udina vulkán szeizmikus aktivitása növekszik.

Az elmúlt évben május és július között 559 földrengést regisztráltak a vulkán alatt. A tudósok ezt követően hivatalosan módosították a vulkán besorolását inaktívról aktívra. Idén februárban egy, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű rengést észleltek - írják a szakértők a vulkanológiai és geotermikai nemzetközi szaklapban (Journal of Volcanology and Geothermal Research).

Azok a vulkánok, amelyekben régóta nem történt mozgás, különösen veszélyesek. 

"Az első kitörés nagyon erős lehet" - mondta Kulakov. Hozzátette: az aktív vulkánoknál az energia nem tud a belsejükben felhalmozódni. Az inaktívaknál ez másként van, ott katasztrofális lehet egy kitörés.

Ha hamufelhőket bocsát ki, azok több ezer kilométer távolságba is eljuthatnak. 


Forrás: wikipedia

Bekerülve a sztratoszférába, a részecskék nagyon könnyen eljuthatnak a világ egy másik részére, és megváltoztathatják a klímát. 

A légiközlekedésre is hatással vannak a hamufelhők, már kis koncentrációban is veszélyt jelentenek, a hamu ugyanis eltömítheti a gépek turbináját.

2010-ben az Eyjafjallajökull izlandi gleccservulkán kitörésekor hatalmas mennyiségű hamut juttatott a levegőbe, egy időre megbénítva Észak- és Közép-Európa légiközlekedését. Az északkelet-ázsiai Bolsaja Udina nem az egyetlen vulkán, amelyben mozgás kezdődött. Körülötte mintegy 20 kilométeres távolságban több mint 10 további vulkán van, melyek közül három "nagyon aktív" - mondta a vulkanológus.

Az 1200 kilométer hosszú és mintegy 450 kilométer széles Kamcsatka-félszigeten 160 vulkán található. A régió a világörökség részét képezi. (MTI/dpa) / origo.hu


 

h i r d e t é s