fbpx Héberül szólal meg A Meztelen Bohóc Tel-Avivban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Héberül szólal meg A Meztelen Bohóc Tel-Avivban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Héberül szólal meg A Meztelen Bohóc Tel-Avivban

2019. július 18. - 12:54

 

A Recirquel sikerprodukcióját is bemutatják az izraeli magyar kulturális évad keretében.

Öt alkalommal játsszák a Recirquel Újcirkusz Társulat A Meztelen Bohóc című előadását az izraeli magyar kulturális évad keretében. Július 20. és 22. között a tel-avivi Herzliya Előadó-művészeti Központban tekintheti meg az izraeli közönség a magyar társulat produkcióját, amelyet ezúttal héber nyelven adnak elő. A Vági Bence rendezte, a kortárs táncot a színház- és cirkuszművészettel ötvöző előadás a bohóc pályafutásának utolsó pillanatait végigkövetve fejti fel a mosolygós, festett álarc mögött rejtőző lélek valódi mélységeit. 

Két év után az izraeli magyar kulturális évad keretében tér vissza Izraelbe a Recirquel. A Társulat A Meztelen Bohóc című darabját 2017-ben nemcsak a tel-avivi Operaház közönsége, hanem a kritika is hatalmas lelkesedéssel fogadta, „varázslatos showként” és szavakkal vissza nem adható, „lelki-mentális orgazmusként” aposztrofálták az előadást. 

A produkciót a Recirquel hagyományaihoz híven újhéber nyelven mutatják be – korábban A Meztelen Bohóc többek között megszólalt már franciául, spanyolul és lengyelül is – Egyed Brigitta színésznő kifejezetten erre az alkalomra tanulta meg a szövegét ivritül. Az előadásoknak a Tel-Avivban található, mintegy 800 főt befogadó kulturális központ, a Herzliya Performing Arts Center ad helyet július 20. és 22. között. A Jerusalem Post, a vezető angol nyelvű izraeli hírportál, az előadást beharangozó cikkében hosszan méltatja A Meztelen Bohócot, amely az artisták mutatványain és a gravitáció meghaladásán túl egyenesen az emberi létezés szívébe repíti a nézőket. A lap szerint Vági Bence ebben a produkcióban is a cirkuszművészetet és a kortárs táncot ötvözve kutatja az identitás mibenlétét, az előadó-művészet esszenciáját és az emberek közötti kapcsolódás lehetőségeit.

A Recirquel és a Müpa közös produkciója, A Meztelen Bohóc az elmúlt években a világ számos országában aratott közönségsikert; bemutatták már többek között Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Lengyelországban és Magyarországon is; a produkció létrejöttéről 2017-ben film is készült Mi ez a cirkusz? címmel. 

Videó az előadásról: https://vimeo.com/111877182

 

 


 

h i r d e t é s

Kommentek