h i r d e t é s

Helyben van az áldott CT, mégis száz kilométert szállítják a betegeket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Helyben van az áldott CT, mégis száz kilométert szállítják a betegeket

2019. június 28. - 15:46

 

Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését.

Roca Daniel Celestin plébános megáldotta a CT berendezést - Forrás: nepszava.hu

Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet.

– Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.

Ez utóbbi megjegyzése arra utal: bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam.

Ormai István felidézte, úgy egy éve, amikor kiderült, nyert a kórház és megvehetik a készüléket, azonnal benyújtották kérelmüket, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is.

– Ennyi idő alatt sem sikerült döntést hozniuk az illetékeseknek – mondta Pósa István, a kórház megbízott igazgatója. – Februárban ugyan azt mondták, támogatják, ám konkrétumot még az egészségügyi államtitkár sem tudott mondani a májusi átadóünnepségen.

Horváth Ildikó akkor rövid időn belül ígérte a probléma megoldását, és elismerte, csak akkor tölti be teljes funkcióját a nagyatádi CT, ha a járóbeteg-ellátásban is térítésmentesen használható lesz bárki számára.

– Jelenleg ugyanis, ha a sürgősségi ellátónkba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre beérkezik egy beteg, vagy behozza a mentő, s kiderül, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudják csak megcsinálni – folytatta az igazgató. – Oda-vissza száz kilométer, pedig itt van az épületben a készülék.

Ugyanakkor a fekvőbeteg-ellátásban finanszírozza a CT használatát az egészségbiztosító, azaz, ha a beérkező beteget felveszik valamelyik osztályra, akkor már térítésmenetesen elvégezhető rajta a megfelelő vizsgálat.

– Ha bejön valaki, hogy elesett és beütötte a fejét, a protokoll szerint a megfelelő diagnózishoz szükség van képalkotó diagnosztikai vizsgálatra – jegyezte meg Pósa István. – Ilyenkor a mentő beviszi Kaposvárra, s ha kiderül, hogy olyan a sérülése, felvesszük az osztályra. Vagy az orvos felveszi azonnal az osztályra megfigyelésre, s akkor helyben megcsinálják neki a CT-t.

Jelenleg a járóbeteg-ellátásban – ahogyan az a napokban a kórház honlapjára is kikerült – csak térítéses vizsgálatokat végeznek a CT-ben: 12-65 ezer forint egy eljárás. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s