h i r d e t é s

Heti két kötelező teszt vár Csehországban a munkavállalókra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Heti két kötelező teszt vár Csehországban a munkavállalókra

2022. január 18. - 10:26

 

Hétfőtől minden alkalmazottnak heti két alkalommal antigén-öntesztet kell végeznie Csehországban. Az intézkedés több mint 4 millió embert érint. Ha a vírusteszt pozitív eredményt mutat, az érintettnek ötnapos karanténba kell vonulnia, de ha a megerősítő PCR-teszt eredménye negatív azonnal visszatérhet dolgozni.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Annie Spratt

A cseh egészségügyi minisztérium új határozata egyfajta reakció az omikron variáns gyors terjedésére. A szaktárca célja, hogy az intézkedéssel elejét vegye egy újabb lezárásnak, ami miatt a diákok ismét távoktatásra kényszerülnének, a gazdaság pedig egy újabb csapást szenvedne.

„Meghoztuk ezeket az intézkedéseket, amelyek elsősorban megelőző jellegűek. Ezeknek hála sokkal gyorsabban tudunk reagálni, így a pozitív eredményt produkáló személyek rögtön otthoni karanténba vonulhatnak, szükség esetén pedig megkezdődhet a kezelésük” – magyarázta Marián Jurečka, az új cseh kormány munkaügyi minisztere.

A változások a karantént is érintik, amely időtartama öt napra rövidül. Ezenkívül a jövőben minden olyan ember, aki kapcsolatba került koronavírus-fertőzött személlyel, köteles karanténba vonulni még akkor is, ha már átesett a fertőzésen vagy felvette a koronavírus elleni vakcinát, az oltott polgárok számára pedig havi öt ingyenes PCR-tesztet biztosít az állami egészségbiztosító az eddigi kettő helyett. A diákok hetente egyszer, az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók pedig hetente két alkalommal kötelesek tesztelni. A tesztelés nem kötelező azoknak, akik otthon végzik a munkájukat, illetve nem kerülnek kapcsolatba más emberekkel. A tesztelési kötelezettség alól az oltottak, az egészségügyi dolgozók és a szociális szolgáltatásokat nyújtó személyek is felmentést kaptak.

Az ellenzék élesen bírálta az elfogadott intézkedést, amely szerintük rendkívül kaotikus. „Épp ezek a személyek azok, akik a legtöbbet érintkeznek a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjával” – figyelmeztetett Karol Havlíček, az ANO mozgalom képviselője.

Míg Csehországban a dolgozókra, addig Szlovákiában a gyerekekre irányul ezen a héten a nagyobb figyelem. Szlovákia ugyanis az omikron hullám gyors terjedése miatt hamarabb elindítja a gyerekek harmadik oltását.

Számítások szerint két héten belül több mint 23 ezer fiatalkorú lesz az oltásnál megszabott határidőn túl, pont akkor, amikor várhatóan meredeken emelkedni fog az omikron fertőzöttek száma.

Míg a szomszédos Ausztriában vagy az Egyesült Államokban a 18 év alattiak már felvehetik a harmadik adagot, a szlovák egészségügyi minisztérium eddig hivatalosan úgy nyilatkozott, hogy az Európai Gyógyszerügynökségtől várja az engedélyt. A Sme napilap hétfői beszámolója szerint viszont a 18 éven aluliak számára a harmadik oltás már csak néhány nap kérdése.

„Úgy tudjuk, hogy több ezer gyermek az omikron hullám kitörése előtt több mint fél évvel a második adag felvétele után van. Készülünk az oltásukra. Napok kérdése, hogy a gyerekeket tájékoztassuk az emlékeztető adagról” – nyilatkozott a lapnak Elena Prokopová gyermekorvos, a válságstáb tagja. A szlovák egészségügyi minisztérium néhány napig még szeretné lefoglalni az oltóközpontokat, különösen a felnőttek és az idősek harmadik oltása miatt. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s