h i r d e t é s

Heves szél és hidegfront robog ma felénk, helyenként esőt is kaphatunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Heves szél és hidegfront robog ma felénk, helyenként esőt is kaphatunk

2020. május 12. - 06:15

 

Kedden délelőtt sok lesz felettünk a felhő, helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap. Csapadék nem valószínű. Erős, átmenetileg viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 8, 15 fok között alakul.

Kedden rendkívül megterhelően alakul a humánmeteorológiai helyzet. A frontérzékenyek panaszai egész nap fennállhatnak, a komfortérzet pedig általánosan alacsony lesz.

Orvosmeteorológia

Kedden északnyugat felől hidegfront halad át az országon, a markáns változás pedig nagy terhelést jelent szervezetére, és ez nem csak akkor igaz, ha a hidegfrontra érzékenyek körébe tartozik. - írja a meteoklinika.hu.

Az erős szél szintén sokaknál okoz panaszokat, kellemetlenné teszi a kint tartózkodást is. Már keddre virradó éjszaka nyugtalanabb alvást, álmatlanságot tapasztalhatott, napközben pedig az ingerültség, az indokolatlan idegi feszültség lehet a legjellemzőbb. Ezen kívül a gyerekei esetében is agresszivitás jelentkezhet, sokkal kezelhetetlenebbek, élénkebbek lehetnek a megszokottnál.

A másik gyakori panasz a fejfájás lesz, ezt egész nap tapasztalhatja – elsősorban a görcsös fájdalomra készüljön. Megnő az infarktus kockázata, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés. Lehetőség szerint mindenkinek sok pihenés javasolt, a szívbetegek és az idősek pedig különösen kerüljék a terhelést, és lehetőség szerint csak kímélő programokat tervezzenek!

A szabadban kellemetlen komfortérzetre számíthat, jelentősen ingadozik a hőmérséklet. A szeles időben ráadásul a hőérzete is több fokkal alacsonyabban alakul, illetve a szabadtéri tevékenységeknek sem kedveznek a körülmények.

Az utakon az erős szél miatt jelentősen növekszik a balesetveszély, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is veszélyt jelenthetnek. Emellett sok lesz az ingerlékeny, türelmetlen sofőr, szétszórtak, figyelmetlenebbek is lehetnek a közlekedők. Többfelé nedves, csúszós útszakaszok is előfordulnak, vezessen lassabban!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s