h i r d e t é s


Hiába tiltakozott Lázár, a küldöttség vizsgálat alá veszi a felcsúti vasutat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába tiltakozott Lázár, a küldöttség vizsgálat alá veszi a felcsúti vasutat

2017. szeptember 18. - 07:51

 

Ma kezdődik a felcsúti kisvasút beruházásának ellenőrzése. Az Unió küldöttségének feladata annak felderítése, hogy valóban megérte a beruházás azt a 900 millió forintot, melynek kétharmad részét uniós támogatás tette ki. 

Lázár János - Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ahogy arról a Civilhetes is beszámolt, a vizsgálat szeptember 18. és 20. esedékes.

A küldöttek feladata pedig nem m ás, mint azt kideríteni, hogy valóban a magyar nép érdekét szolgálja a vasút, melyet az magyar, német és osztrák adóból fizetett ki a kormány.

Annak tükrében, hogy „a működés első 8 hónapjában 53 olyan nap volt, amikor senki sem váltott jegyet, és hét olyan, amikor emiatt totálisan üresen, utasok nélkül közlekedtek a vonatok”, komoly aggályokat támaszthatunk az értékelést illetően.

Bár ez nem nekünk jelent igazán problémát, ahogy arra a cikke folytatásában a 444 rávilágított, a kormány mindenáron el akarta kerülni a vizsgálat várható bonyodalmait. Egészen pontosan úgy gondolták, bölcs dolog lehet, ha az uniós ellenőröknek megmondják, mit vizsgáljanak meg.

Mindezzel csak annyi a gond, hogy az ellenőrzés, ami első sorban az uniós támogatások felől döntő hivatal (értsd a kormány) nem dirigálhat egy tőle legalábbis részben független bizottság delegációjának. Mert amennyiben így lenne, az érintettek munkaköri kötelmeiket szegnék meg.

Hogy Magyarországon ez bevett gyakorlat, nyílt titok, de az Európai Unió direktívái közt az egyik pont éppen az átláthatóság biztosítása.

Az ügyben lázár János több alkalommal levélben fordult a bizottsághoz, de ezzel a bizottság néppárti elnökét akasztotta ki.

A küldöttség ellenőrzi továbbá a Rogán Antal polgármestersége alatt történt VI. kerületi felújítási programot, mely esetben súlyos túlárazások gyanúja áll fenn, vagy éppen a 4-es metró. Ez utóbbi esetben is fennáll a korrupció gyanúja, míg ellenben a Zeneakadémia esetében eleddig nem merült fel kétely.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.h i r d e t é s

betöltés..

;