fbpx Hiánycikk lett az mRNS-oltások több alapanyaga is | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hiánycikk lett az mRNS-oltások több alapanyaga is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hiánycikk lett az mRNS-oltások több alapanyaga is

2021. május 03. - 11:27

 

Az igény az oltásokra egyre növekszik, ám számos, az mRNS-oltások gyártásában használatos alapanyag hiánycikk: áttekintjük, mi nehezíti ezeknek a vakcináknak a gyártását.

A kép illusztráció! - Forrás: MIT News

Egy mRNS-oltás gyártása hasonlít egy autóéhoz: a munka futószalagon zajlik és rengeteg lépésből áll, melyeknek zavartalanul kell egymást követniük annak érdekében, hogy a végeredmény kielégítsen minden igényt – írja a MedicalXpress. A koronavírus elleni oltások gyártási sorában az első lépés az mRNS, azaz a hírvivő RNS gyártása, mely aztán szervezetünket a tüskefehérje gyártására utasítja. A folyamat tartályokban zajlik, melyekben a proteinenzimek DNS-mintát követve a DNS-szekvenciát RNS formájába másolják.

Több steril zacskó kell

Az első hiányzó elem a steril, egyszer használatos műanyag zacskó, amelyek az mRNS előállításához használt fém reaktoredények belsejében helyeznek el. Több beszállító is növeli ezek gyártását, így várhatóan ez a hiány nem tart sokáig. A második hiánycikk az mRNS "lefedésével" kapcsolatos: ennek során az mRNS-hez egy molekulát adunk, amely megakadályozza annak túl gyors lebomlását, segítve a sejteket abban, hogy az mRNS-t fehérje előállítására használják fel. Korábban már felröppentek olyan hírek, hogy az ehhez szükséges enzimek és nyersanyagok fogyóban vannak, mivel a PCR-tesztekhez használt kapcsolódó enzimek szintén hiánycikknek számítanak.

A fő baj a lipidhiány

Nem ez jelenti ugyanakkor a legnagyobb problémát, hanem azoknak a lipideknek az elérhetősége, amelyek megvédik az mRNS-t és bejuttatják azt sejtjeinkbe. Leginkább a kationos lipid hiánycikk: ez az anyag csomagolja be az mRNS-t, majd szervezetünkben felszabadítja azt.

A kationos lipidek gyártása több kémiai szintézisre épül, a pandémia előtt alig néhány gyártó készítette az anyagot, ráadásul kis mennyiségben. A gyártást nehéz fejleszteni, ma is csak négy vállalat, a Croda/Avanti, a CordenPharma, az Evonik és a Merck a fő gyártója ezeknek a lipideknek.

A lipidek hiányának súlyosságát jelzi, hogy 2020 decemberében Donald Trump korábbi amerikai elnök a védelmi termelésről szóló törvényt hívta segítségül annak érdekében, hogy a Pfizer több lipidhez juthasson.

Raktározás és gyártási nehézség az ok

Hogy miért alakulhatott ki mára akut hiány a fenti összetevőkből, az meglehetősen soktényezős. Több esetben a kereslet nagyobb a kínálatnál, illetve egyes országok elkezdtek hatalmas készletet felhalmozni belőlük. Az amerikai gyárak, azaz a Moderna és a Pfizer néhány telepe azért is van most jó helyzetben, mert Donald Trump vezetése alatt az Operation Warp Speed keretében sokféle oltáskomponenst, közte lipideket és fiolákat vásárolt föl. Más anyagokat egyszerűen túl nehéz gyártani.

A kationos lipidek szintézise tíz lépésből áll, szigorú ellenőrzés alatt. Még ha készen is áll egy gyár, hónapokba telik a termelés beindítása.

Mindezeknek köszönhetően még ha új gyárak is épülnek mRNS-oltás gyártására – ahogyan Ausztrália is ezt tervezi, 1-2 éven belül elindítva a termelést egy saját fejlesztésű mRNS-oltással –, az alapvető problémák a gyártás kapcsán még velünk maradhatnak egy ideig. (Infostart)


 

h i r d e t é s