h i r d e t é s

Hivatalos: nagyon sok embert rúgtak ki Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hivatalos: nagyon sok embert rúgtak ki Magyarországon

2020. május 19. - 14:16

 

Április végén 330 ezer fő regisztrált álláskereső volt Magyarországon, ez 50 ezres emelkedést jelent egy hónap alatt – erősítette meg Bodó Sándor, az ITM államtitkára az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a Portfolio korábbi értesülését.

Bodó Sándor, az ITM államtitkára - Forrás: hirtv.hu

A koronavírus-járvány kirobbanása után meghozott globális és magyarországi korlátozó intézkedések miatt emberek tízezrei veszítették el az állásukat hazánkban. Márciusban a hivatalos adatok alapján 281 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami azt jelzi, hogy már a járvány hazai kirobbanásnak hónapjában is voltak elbocsátások, így 6%-ra emelkedett az álláskeresők aránya az előző havi 5,7%-ról.

A Portfolio három héttel ezelőtt úgy értesült, hogy a hivatalos adatok szerint már 330 ezer regisztrált álláskereső van az országban. Ez a szám nagyjából 60 ezerrel magasabb, mint amit a koronavírus-járvány kirobbanása előtt láthattunk, és közel 70 ezer fős növekedést jelent az előző év áprilisához képest. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresők aránya érdemben tovább emelkedett, elérve a 7%-ot. Ilyen magas álláskereső arányt utoljára 3 éve láthattunk. 

Az innovációs minisztérium akkor nem válaszolt az értesüléssel kapcsolatos kérdéseinkre, Bodó Sándor azonban most, több mint három hét késéssel ezt a 330 ezres adatot ismertette. Azt nem árulta el, hogy most, május közepén hol tarthat a munkanélküliség.

A regisztrált álláskeresők száma nem azonos a munkanélküliek számával, hiszen valószínűleg sokkal többen veszíthették el az állásukat, mint ahányan áprilisban megjelentek a regisztrált álláskeresők között. Ezt támasztja alá, hogy egyre több felmérés érkezik arról, hogy a magyarok nagyjából 10%-a elveszítette a munkáját a koronavírus-válság kirobbanása után. (portfolio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s