h i r d e t é s

Holland nagykövet: aki nem ért egyet a Fidesszel, az ellenségnek számít

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Holland nagykövet: aki nem ért egyet a Fidesszel, az ellenségnek számít

2017. augusztus 25. - 08:21

Négy év után távozik Magyarországról Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete. A búcsúzó diplomata, a 168 óra című hetilapnak nyilatkozott.

Gajus Scheltema - Forrás: Facebook

Az itt töltött idő alatt rálátása volt a hazánkban történtekre, véleménye nem mondható hízelgőnek az Orbán kormánnyal szemben: 

"Hollandiában mi mindig a kompromisszumot keressük: legyen egy kicsi ebből, egy kicsi abból is. A kormánykoalícióban négy-öt párt van, mindegyik enged valamennyit. (…). Itt viszont csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás."

Hozzátette, diplomataként mindig a megoldást kereste, tőle idegen, amit nálunk tapasztalt:

"Itt viszont mindenki állandóan az ellenséget kutatja. Ami egy­­be­­cseng az emberek történelmi ta­­pasztalataival is. Hozzászoktak, ha nem értenek egyet a hatalmon lévőkkel, rögtön ellenségnek számítanak."

Sorosról homlok egyenest más a véleménye, mint a Fidesz kormánynak:

"…. tiszteletet érdemel azért, hogy gigantikus összegeket fektetett a demokráciába és a civil társadalom felépítésébe. Ezért minden külföldi számára finoman szólva is furcsa a magyar kormány rendkívül intenzív és agresszív támadása ellene."

A migrációt összetett problémának tartja, nincs fekete - fehér válasz: 

" Első lépésként különbséget kell tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között. Csakhogy itt a kormány mindenkit migránsnak tekint, senkit sem menekültnek. Vagyis nem ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ráadásul Magyarországon nincsenek is migránsok, ez homogén nép. (…). Abszurd módon a magyar kormány kampánya azért működik, mert ha a veszély távol van tőlünk, jóval nagyobbnak tűnik."

A terrortámadások kapcsán elmondta, hogy van egy csoport melynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Hozzátette:

"Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány."

Véleménye szerint a kormány plakátkampánya azt üzente, hogy Magyarország nem akar a közös uniós megoldásban részt venni:

"Olyan nincs, hogy egyes országok csak profitálnak az EU pénzéből, de nem hajlandók hozzájárulni és segíteni a minket érő kihívásokban. A francia és a többi nagykövetnek az Állítsuk meg Brüsszelt! plakát azért furcsa, mert olyan szervezetet támad, amelyet egyebek mellett épp az önök országának segítésére hoztak létre. (....) Ez az egész olcsó propaganda. És ezt a legtöbb magyar tudja."

Keményen fogalmaz az elfogadott civil törvényről :

"Mondtam is néhány támadott civil szervezet vezetőjének: vállalják büszkén, hogy a holland kormány támogatja őket."  (...) „Mi komolyan hiszünk azokban az értékekben, amelyekben ők, s tudjuk, aggódnak a kisebbségekért, a média szabadságáért és még jó pár demokratikus ügyért.”

Álláspontja szerint a holland adófizetőknek joga van tudni, mi történik az EU-nak befizetett pénzükkel:

"Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert. Miközben az elmaradt térségek támogatását folytatni kell, ez a szolidaritás. Magyarország gazdaságilag még mindig hátrébb áll, mint Nyugat-Európa, tehát segítenünk kell. " (...)  " Sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni a rendszert. "

Nem ért egyet azzal a sokszor hangoztatott magyar állásponttal, hogy úgy költjük a pénzünket ahogyan akarjuk, ez a ország belügye:

"A holland adófizetők pénze nem belügy. Ahogy egyetlen európai adófizetőé sem."

Szóba hozta a magyar politikusok kettős beszédét is:

"A magyar politikusok Brüsszelben távolról sem ilyen agresszívek. Az indulat itthon tör így elő belőlük, amikor saját szavazóikhoz beszélnek. Személyes találkozóink alkalmával Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban tárgyalunk. Ebből is látszik, nem kell mindent komolyan venni, amit a politikusok mondanak."

Megszerette hazánkat, az itt élőket:

"Hiányzik majd az ország. Főleg a természet, a vidék. Minden hétvégén utaztam, és igyekeztem felfedezni az ország eldugott részeit. Petőfi útját jártam, az Alföld a kedvencem, főleg a Kiskunság. I am a Kiskunság guy."

Az interjú megjelenése után, Szijjártó Péter a csütörtöki sajtótájékoztatóján nem kívánatos személynek nevezte a holland  nagykövetet:

“Reméljük, hogy gyorsan hazamegy” - kommentálta a távozó nagykövet nyilatkozatát, majd hozzátette, hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s