h i r d e t é s

Horvátországban 15-20 ezer forintot is lehet spórolni egy nagybevásárlással

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Horvátországban 15-20 ezer forintot is lehet spórolni egy nagybevásárlással

2022. április 06. - 20:05

Még mindig népszerű a benzin-turizmus a 480 forintos üzemanyagár miatt. A szlovákok a határ közeléből hazánkba járnak át tankolni. A déli országrészben élő magyarok viszont horvátországi üzletekben szerzik be az alapvető élelmiszereket, hiszen egy nagyobb bevásárlásnál több tízezer forintot spórolhatnak.

A kép illusztráció! - Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Szlovákiában 1,73 század euró a benzin literének ára, ami nagyjából 654 forintot jelent. Ezért nagyon sokan hazánkba járnak át tankolni, hiszen így literenként 174 forintot spórolhatnak. Az sem zavarja őket, ha egyes kutaknál csak 30 litert lehet tankolni: miután ezt megvették, átmennek egy másik kútra és teletöltik a tankot. Mindez persze csak a személyautókra igaz.  

Hazánk déli megyéiből viszont a magyarok járnak át vásárolni Horvátországba, hiszen az alapvető élelmiszerekhez jóval olcsóbban jutnak hozzá mint itthon. Ezen a táblázaton mutatjuk, hogy milyen termékekből vásárolt stábunk itthon és a határ túloldalán. A legdurvább különbséget a virslinél tapasztalható: a 91 %-os hús tartalmú virsli itthon átszámítva 77 Kunába került, miközben ugyanez a termék egy horvát üzletben csak 13 kuna. 

Varga László közgazdász elmondta: „17 termékből 14 itt olcsóbb volt lényegesebben olcsóbb 2 termék volt drágább az otthon ársapkával rendelkező cukor liszt étolaj. Az sem egy jelentő különbség, gyakorlatilag 50-60 Ft illetve az étolaj az kb. 120 Ft különbség volt.”

A zöldségek is sokkal olcsóbbak Horvátországban. Az uborka a hagyma és a paradicsom esetében az a tapasztalat, hogy a hazai árakhoz képest nagyjából a felét fizethetjük a határ túloldalán. Így, ha Pécsről vagy Siklósról vagy Harkányból átmennek Horvátországba elintézni a húsvéti nagy bevásárlást akkor nagyjából 15-20 ezer forintot is spórolhat még akkor is, ha ehhez hozzászámoljuk a benzinköltséget. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s